Vlada TK – Efikasnije prikupljanje sredstava od registracije vozila

Povećan broj registrovanih vozila a smanjeni prihodi sredstava od registracije na području Tuzlanskog kantona potaknuli su Vladu Tuzlanskog kantona da poduzme mjere efikasnijeg prikupljanja novčanih sredstava i njihovog ulaganja u modernizaciju i izgradnju cesta.

Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici zadužila Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da, u narednih 60 dana organizuju sastanak svih nadležnih organa i institucija koji učestvuju u postupku osiguranja i registracije motornih vozila (osiguravajuće kuće, banke, inspekcije, jedinice za tehnički pregled vozila, istražni organi i drugi) na temu evidentiranja propusta i zloupotreba u tom procesu, te definisanju mogućih mjera i aktivnosti kojim će se ti propusti i zloupotrebe spriječiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će putem svog upustva zadužiti svoje zaposlenike, koji rade na poslovima prijema zahtjeva za registraciju motornih vozila, da ulože dodatnu pažnju i vrše detaljniji vizuelni pregled ispravnosti uplatnica koje se zaprimaju uz podnesene zahtjeve za registraciju motornih vozila.

Također će, stoji u Zaključku, MUP TK sagledati zakonske i tehničke mogućnosti da kod prijema zahtjeva za registraciju motornih vozila zaprimaju uplatnice, kao dokaz o uplati svih zakonskih obaveza za registraciju vozila, čiji je sadržaj popunjen isključivo elektronski, a ne ručno hemijskom olovkom, te ukoliko takve mogućnosti postoje o tome blagovremeno informišu javnost, građane, osiguravajuće kuće, banke i druge učesnike u postupku registracije motornih vozila.

Vlada je zadužila MUP TK da sačini i Vladi Kantona dostavi Informaciju o izvršenim kontrolama i evidentiranim slučajevima izvršenih propusta i zloupotreba u postupku osiguranja i registracije motornih vozila u protekle dvije godine, te poduzetim mjerama.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove također je zadužena da u okviru svojih nadležnosti izvrši inspekcijsku kontrolu u dijelu vršenja poslova osiguranja i registracije motornih vozila a JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona u saradnji sa resornim ministarstvima da na odgovarajući način upozna medije i javnost na području Tuzlanskog kantona o problemima ubiranja javnih prihoda u postupku registracije motornih vozila i potrebi poduzimanja odgovarajućih mjera u cilju razrješenja tog problema.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]