VIDEO: Predmet “Poduzetnišvo” uskoro u svim srednjim školama TK?

Krajem prošle godine, Vlada TK prihvatila je inicijativu za uvođenje predmeta “Poduzetništvo” u srednje škole na ovom području. Naime, zbog dobrih rezultata koje je ovaj predmet donio među učenicima koji ga izučavaju u 20 srednjih škola Tuzlanskog kantona, ukazana je potreba da se uvede u nastavni program ostalih škola.

Inicijativa je upućena u kantonalni pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja koje će odlučiti o uvođenju ovog predmeta i usaglašavanju nastavnih planova. Također, želi se na jednostavan način omogućiti učenicima da budu konkuretni na tržištu.

“Očekujemo razvijanje poduzetničkih vještina kod učenika jer svakako postoji potreba, ne samo ovdje. Vidimo da je to praktično i u Europskoj uniji, hrvatskoj i susjednim zemljama, na što smo obratili pažnju tokom izrade ove inicijative. Vrlo je bitno razvijanje poduzetničkih kompetencija za dalje osposobljavanje učenika za tržište rada, kako bi bili spremni da pokrenu svoje vlastite biznise”, pojasnila je Adisa Gotovušić, viši stručni saradnik za podršku i razvoj malim i srednjim preduzećima u resornom ministarstvu.

Iako je ovaj predmet zapravo dio dodatne edukacije učenika u srednjim školama, ipak je jedan od najvažniji za njihovu budućnost. Na ovaj način će oni ali i škole i Tuzlanski kanton ići u korak sa drugim državama Europske unije, gdje je ovaj predmet odavno u nastavnom programu.

Izvor: RTVTK

The post VIDEO: Predmet “Poduzetnišvo” uskoro u svim srednjim školama TK? appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]