Tvrđava Gradina Srebrenik

Uspješno okončana prva faza Projekta poboljšana poslovnog okruženja u Općini Srebrenik

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, u decembru 2011 potpisala je Sporazum o saradnji sa Općinom Srebrenik kojim se pristupilo zajedničkoj implementaciji Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u ovoj Općini..

Cilj Projekta je unapređenje poslovnog okruženja, smanjenje troškova poslovanja za pravne subjekte i obrtnike u Općini te stvaranje boljih uslova za privlačenje investicija. Projekat, čija će implementacija trajati manje od godinu dana, treba da olakša procedure podnošenja i obrade zahtjeva stranaka, te pojednostavljivanje procesa izdavanja dozvola, uvjerenja i rješenja.

Prvom fazom Projekta, okončanom krajem februara 2012, završen je popis svih administrativnih postupaka iz nadležnosti općinske uprave na čijem se spisku našao 141 postupak. Sljedećom fazom, zajedno sa predstavnicima poslovne zajednice, biti će pronađena rješenja za njihovo pojednostavljivanje.

Očekivani rezultat Projekta poboljšanja poslovnog okruženja, kojeg zajedno sa IFC i Općinom Srebrenik finansira i Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), je elektronski Registar postupaka koji će sadržavati sve informacije o pojedinim postupcima kao i rokove rješavanja, cijenu koštanja i obrasce. Pojednostavljenjem procesa izdavanja dozvola, smanjiće se opterećenje na poslovne subjekte Općine Srebrenik te ostvariti dio uslova za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Općinu.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši