Tvrđava Gradina Srebrenik

Uspješan nastup BiH izaslanstva na COPu 11 u Hyderabadu

U Hyderabadu je ovog vikenda završena 11. Konferencija stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti -CBD/COP 11,na kojoj je sudjelovalo 175 Izaslanstava i potpisnika Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Izaslanstvo Bosne i  Hercegovine na ovom vrlo važnom sastanku  predvodila je Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma,čije je ministarstvo bh. focal point za UN-Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

Tijekom trajanja CBD/COP 11 raspravljalo se o cijelom nizu važnih pitanja s ciljem smanjenja pritisaka, te očuvanja biološke raznolikosti i ekoloških sustava koji imaju veliku ulogu u rješavanju problema uzrokovanih klimatskim promjenama, smanjenju siromaštva te  gospodarskom razvoju, ali i o Nagoya Protokolu kojim se definira provedba jednog od tri osnovna cilja Konvencije – pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih resursa.

Između ostaloga,  razvijene zemlje su se obvezale udvostručiti sredstva za potporu razvoja država i njihovih napora  ka ispunjenju međunarodno dogovorenih ciljeva o biološkoj raznolikosti i ispunjavanju Aichi ciljeva te  Strateškog plana za biološku raznolikost  2011-2020. Sve stranke dogovorile su da će značajno povećati domaće izdatke za zaštitu biološke raznolikosti za isto razdoblje, čiji će se napredak  pregledati u 2014.g.

Po prvi put, zemlje u razvoju na COPu 11, uključujući Indiju i nekoliko afričkih država, je obećalo dodatna sredstva iznad i izvan njihove osnove financiranja prema radu CBDa.

Ostale ključne odluke donesene na 11. Konferenciji stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD COP 11) su nove mjere za faktor biološke raznolikosti u procjenama utjecaja na okoliš povezanih sa infrastrukturom i drugim razvojnim projekatima u morskim i obalnim područjima.

Ministrica Branka Đurić  boravak u Hyderabadu je iskoristila i za mnogobrojne susrete, među kojima je i susret sa Program menadžericom i stručnjakom za biološku raznolikost GEF-a, Yoko Watanabe, s kojom je ponajviše bilo riječi o konkretnim projektima na koje Bosna i Hercegovina može aplicirati kako u okviru tzv.STAR GEF alokacije, tako i za paralelno raspoloživim sredstvima za druge aktivnosti.

Također , ministrica Đurić  se sastala i  razgovarala sa kolegama iz regije, s kojima je razmijenila  mišljenja o brojnim pitanjima zaštite prirode i okoliša ključnih za kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija u državama iz  okruženja, te je   iskoristila  prigodu  da otvori pitanja moguće suradnje u navedenim oblastima.

U ime Bosne i Hercegovine Nj.E.  Sead Avdić, veleposlanik BiH u Indiji je podnio odgovarajuće Izvješće (Statement) na minstarskom dijelu Konferencije, koje je obuhvatilo pregled najznačajnijih aktivnosti u proteklom periodu, specifičnosti i probleme koje ima Bosna i Hecegovina, kao i osnovne informacije o najznačajnijim  planiranim projektima i aktivnostima.

Izvješće je među ostalim obuhvatio izradu  Izmjena i dopuna nacionalne strategije Bosne i Hercegovine sa akcijskim planom za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti (NBSAP BiH 2008-2015.), u skladu sa globalnim Strateškim planom za zaštitu biološke raznolikosti (2011-2020) i tzv.Aichi ciljevima.

Posebno priznanje u Hyderabadu za Bosnu i Hercegovinu na CBD/COP 11 predstavlja  još jedan izbor prof. dr. Senke  Barudanović, članice bh. izaslanstva, koja je nakon dvogodišnjeg predsjedanja savjetodavnim tijelom poznatog  kao SBSTTA odnosno znanstvene,  tehnološke i tehničke komisije  koja u svojstvu savjetodavnog tijela predlaže Konvenciji dokumente vezane za ovu oblast, izabrana za člana IPBES Biroa-međuvladine znanstveno-politička platforme za bioraznolikost i usluge ekosustava.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši