Tvrđava Gradina Srebrenik

Uskoro zapošljavanje oko 600 osoba sa područja našeg kantona

Danas su objavljeni javni pozivi privrednim subjektima sa područja Federacije Bosne i Hercegovine koji žele učestvovati u projektima zapošljavanja oko 4.000 osoba sa područja našeg entiteta. Za ove namjene izdvojeno je oko 12 miliona KM, a našem kantonu pripalo je 1.5 miliona koji će biti dovoljni za zapošljavanje oko 600 osoba različite starosne dobi.

U Zavodu najviše očekuju od projekta „Prilika za sve“ koji ima za cilj zapošljavanje najvećeg broja kako mladih tako i starijih osoba.

„Ovim projektom obuhvataju se sve osobe koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje zaključno sa 8. avgustom. Osobe i muškog i ženskog spola svih stepena zanimanja“, kazala je Razija Majstorović – rukovodilac sektora Zavoda za zapošljavanje TK.

Grantovi se kreću od 1.200 do 3.150 KM s tim što se ovi grantovi za socijalno ugrožene osobe uvećavaju za jedan određeni procenat. Svi koji po ovom osnovu budu zaposleni, imat će u narednih 12 mjeseci plaćene sve doprinose prema državi. Ono što je svakako zanimljivo je i to da na javnim pozivima neće moći učestvovati firme kod kojih je inspekcija nalazila radnike na crno, firme koje ne isplaćuju plate radnicima, te firme koje ne uplaćuju poreze, te penzino i zdravstveno osiguranje svojim radnicima. Ono što je svakako olakšavajuće je i to da mogu konkurisati gotovo pa sve grane privrede. Dakle, na pomenuti program mogu konkurisati privredni subjekti iz oblasti prerađivačke, rudarske industrije, oni koji imaju registrovanu firmu za obavljanje trgovačkih djelatnosti, ugostiteljstvo, poljoprivredu, lov, šumarstvo, prijevoz te mnoge druge koje ispunjavaju uslov da imaju šest ili više zaposlenih osoba.

„Ovim putem pozivam sve poslodavce koji ispunjavaju uslove da se prijave odnsno podneseu zahtjeve u elektronskoj formi Federalnom zavodu“, istakla je Majstorović.

Pored ovog projekta planirano je i sufinansiranje mladih osoba koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Ovim projektom planirano je zapošljavanje 70 osoba, a izdvojiće se sredstva od oko 7.000 KM pojednoj osobi. Federalni zavod za zapošljavanje je raspisao i konkurs za privrednike koji će zapošljavati povratnike, ali i finansiraće općine koje žele podržati osobe koje žele pokrenuti vlastiti biznis.

(RTV Slon)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši