Srebrenik.NET / Vijesti / Uskoro potpisivanje povelje o bratimljenju

Uskoro potpisivanje povelje o bratimljenju

Sredinom protekle sedmice delegacija općine Srebrenik na čelu sa načelnikom općine Buljubašić Sanelom je upriličila posjetu glavnom gradu naše domovine Sarajevu.

1.- Prvi sastanak je održan sa Počasnim konzulom BiH u R. Turskoj, g-dinom Ahmet Kemal Baysak- om, sa kojim je načelnik naše općine razgovarao o završnim radnjama oko potpisivanja Povelje o bratimljenju sa općinom Edremit iz grada i regije Izmir u Turskoj.

Općina Edremit ima oko 60 hiljada stanovnika a sam grad i regija Izmir oko 4 miliona.

Od jedanaest općina u Izmiru u 7 – 8 njih su načelnici općina Bošnjaci, jer je u ovome kraju velika populacija Bošnjaka koja se u proteklih stotinjak godina bježeći od noža i kame, pokolja, rataova i raznih “mirnodopskih” pritisaka, raselila sa svojih ognjišta iz Bosne i Hercegovine i drugih krajeva Jugoslavije.

Aktivnosti su privedene kraju, Odluke na obje strane donešene i usvojene, tako da se uskoro očekuje i svečano potpisivanje Povelje o bratimljenju, prvo u Turskoj a potom i u Srebreniku.

Razgovaralo se i o drugim vidovima saradanje na poljima kulture, sporta, umjetnosti kao i ekonomije.

Razmijenjeni su i prigodni darovi sa obje strane, a načelnik Buljubašić se zahvalio g-dinu Baysak-u na svemu onome što čini u uspostavljanju mostova saradnje i prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Turske.

2.-Delegacija je potom posjetila i BIGMEV  – Centra za razvoj odnosa sa BiH, čija misija je razvoj privrednih odnosa i povezivanje privrednika iz Bosne i Hercegovine i R. Turske, gdje se razgovaralo o određenim projektima i planovima naše općine a koji bi mogli biti interesantni za turske privrednika i njihova ulaganja na području Srebrenika.
Kako se na području općine Srebrenik već nalazi veći broj registrovanih firmi čiji vlasnici dolaze iz nama prijateljske Turske, kao i veći broj turskih državljana koji žive i rade na području naše općine i pijace Arizona, interes je tim veći za još ozbiljniju i čvršću saradnju u kome bi BIGMEV prezentirao turskim privrednicima potencijale naše općine što bi moglo biti vrlo korisno za obje strane, a prevshodno za naše građane kroz otvaranje novih firmi, poslovnih objekata i radnih mjesta.

Predstavnici BIGMEV-a su pokazali interers i želju da uskoro posjete našu općinu i na licu mjesta se uvjere u sve prednosti koje Srebrenik zbog svog strateškog položaja, komunikacijiske povezanosti,  blizine Evropske Unije i čestitih i vrijednih ljudi, izdvaja od drugih krajeva i time mu daje prednost za eventualna strana pa i turska ulaganja.

3.-Na kraju ove radne posjete Sarajevu delegacija općine je posjetila i novootvorenu – stalnu postavku fotografija  “SREBRENICA” koja se nalazi u samom centru grada, i razgledala postavku u ” GALERIJA 11 / 07 / 95 ” koja je otvorena kako bi trajno podsjećala na genocid nad Bošnjacima koji je počinjen u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

4.-Na kraju dana se naša delegacija sastala i sa direktorom TIKA – Turske uprave za međunarodni razvoj i sradanju u BiH, Dr. Zufer Oruč-om.
Načelnik Buljubašić je ukratko predstavio općinu Srebrenik i njene osnovne karakteristike i potencijale, a Dr. Oruč izrazio spremnost da vrlo brzo dođe u našu općinu, kako bi zajedno sa svojim saradnicima na licu mjesta sagledao privredne i turističke  potencijale, kao i mogućnosti realizacije određenih projekata koje bi pomogla ova organizacija.
Samome sastanku je prisustvovao i gospodin Baysak, Počasni konzul Bosne i Hercegovine u R. Turskoj, porijeklom Bošnjak i jedan od vrlo uglednih ljudi kako u gradu i pokrajini Izmiru, tako i u Turskoj.

Načelnik Buljubašić se zahvalio našim prijateljima iz Turske na pomoći i podršci koju već dugo pružaju našoj domovini uz nadu da će čim prije posjetiti općinu Srebrenik.

(radiosrebrenik.ba)

Ostavi komentar