Univerzitet u Tuzli uvodi pet novih odsjeka

Univerzitet u Tuzli će od nove akademske godine imati pet novih studijskih programa na tri fakulteta. Inicijativa za razdvajanje studijskih odsjeka Psihologija i Pedagogija na Filozofskom fakultetu, o kojoj je raspravljala kantonalna Skupština je usvojena, a nove odsjeke imat će i Ekonomski, te Prirodno matematički fakultet. Dvopredmetni studij psihologija/pedagogija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli bit će od nove akademske godine odvojen na dva odsjeka.

Konačno se stvorila mogućnost za školovanje psihologa koji će moći raditi i izvan obrazovnih ustanova, kažu u Društvu psihologa Tuzlanskog kantona. “Više puta smo mi u Društvu imali zahtjeve za psihološkom pomoći, za psiholozima na terenu, a mi nažalost nismo mogli odgovoriti svim tim zahtjevima jer nas je malo”, kaže za RTVTK mr. sc. Mitra Mirković Hajdukov, diplomirani psiholog. A potrebe društva za psihološkom pomoću su sve veće kažu na Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla. “Naime i akcioni plan protiv vršnjačkog nasilja, te reformske agende za sudove, oružane snage, kazneno-rehabilitacioni sistem, savjetovališta, ukazuju na povećanu potrebu psihologa”, kaže prim. med. mr. sc. Nerminka Aljukić, neuropsihijatar.

Razdvajanje studijskih programa pomoći će akreditaciji Univerziteta kažu na Filozofskom fakultetu. Više prilika za mobilnost studenata ima ukoliko studiraju jednopredmetne studijske programe. “Mi smo s tim aktivnostima krenuli još 2016. godine kad je provedena javna rasprava, a ove godine smo uspjeli završiti te zakonom propisane procedure – da se usvoji na naučno-nastavničkom vijeću, pa uputi rektoru pa Ministarstvu za obrazovanje i nauku i sad taj program ide na licenciranje”, podsjeća prof. dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Osim psihologije i pedagogije, na Filozofskom fakultetu osnovat će još jedan novi odsjek, a s početkom akademske godine na Univerzitetu u Tuzli bit će ih ukupno pet, kažu u resornom Ministarstvu.

“Imamo ukupno pet novih studijskih programa, a to su turizmologija na PMF-u, menadžment u turizmu na Ekonomskom fakultetu, psihologija, pedagogija i politologija sa usmjerenjem međunarodna diplomatija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli”, kaže Malik Ikanović, stručni saradnik za visoko obrazovanje i nauku TK. Konkurs za upis na Univerzitet u Tuzli bit će raspisan krajem juna, a prijemni ispiti za buduće studente bit će zakazani već u prvom sedmici jula. (Tuzlanski.ba)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]