UMJETNA INTELIGENCIJA ZNA KAD ĆETE UMRIJETI: Šokantno precizan sistem predviđa kraj života pacijenata

Preciznijim određivanjem koji će pacijent umrijeti i kada mogu se se njegovi posljednji dani učiniti kvalitetnijima.

Naučnici sa Stanforda razvili su UI koji može predvidjeti kad će pacijenti preminuti s točnošću od 90%. Dok ovo na prvi pogled djeluje i više nego jezivo, razvojni tim tvrdi kako bi njihov rad mogao znatno poboljšati palijativnu njegu pacijenata i njegove porodice.

Kvalitetnija palijativna njega

Preciznijim određivanjem kada bi smrtno bolesni pacijent trebao preminuti, mogu se složiti njihove želje po prioritetu te osigurati obavljanje važnih razgovora prije no što bude prekasno.

U ovoj studiji naučnici sa Stanforda objašnjavaju kako postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele proživjeti ostatak života, i načina na koji se to stvarno i dogodi. Istraživanja su tako pokazala kako oko 80% Amerikanaca želi provesti svoje posljednje dane u vlastitom domu, no do 60% ih na kraju umre u bolnici. Kako bi umanjili ovu disproporciju naučnici su istrenirali duboku neuralnu mrežu podacima iz Elektronskog zdravstvenog arhiva iz Stanfordske bolnice i dječje bolnice Lucile Packard, s podacima od oko dva miliona pacijenata.

“Uspjeli smo izgraditi predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na temelju svih uzroka, umjesto da se radi o modelu za specifičnu bolest ili demografsku skupinu.”

Razlog za pružanje palijativne nege ostaje nepoznat

Nije uvijek jasno kome treba palijativna njega i kada. “Kriterije za odlučivanje kojim bi pacijentima koristila palijativna njega može ponekad biti teško eksplicitno objasniti”, objašnjavaju autori u svom radu. “Naš pristup koristi duboko učenje kako bi pregledao pacijente primljene u bolnicu i identifikovao one kojima će ova vrsta njega najvjerovatnije biti potrebna. Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta unutar 12 mjeseci, te koristi to predviđanje kako bi dao preporuku za palijativnu njegu.”

Iako sam proces može biti koristan, postoji jedan izazov, zbog prirode algoritma naučnici ne mogu znati na čemu tačno ovaj temelji svoja predviđanja. No u ovoj vrsti primjene, kažu kako znanje zašto je donešeno konkretno predviđanje nije nužno važno.

“Primjena palijativne njege nije povezana s razlogom zašto se neko razbolio”, rekao je naučnik Kenneth Jung. “Ovo se razlikuje od hipotetskog slučaja ‘neko umire i mi sada trrebamo odabrati najbolji tretman’, u kojem slučaju želimo znati što prouzrokuje simptome. No u ovoj situaciji, to i nije toliko bitno dokle god mi učinimo sve što treba.”

net.hr

The post UMJETNA INTELIGENCIJA ZNA KAD ĆETE UMRIJETI: Šokantno precizan sistem predviđa kraj života pacijenata appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]