Udruženje poslodavaca podnosi krivičnu prijavu protiv UIO

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) odlučilo je danas na sjednici Upravnog odbora da će najvjerovatnije pripremiti krivičnu prijavu protiv svih članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i svih direktora te institucije do danas.

Razlog za krivičnu prijavu, kako je istaknuto, je šteta koja je zbog njihovog nerada učinjena budžetima i poslodavcima jer ne postoji mogućnost naplate PDV-a od stranih prijevoznika kada voze u Bosni i Hercegovini, dok domaći plaćaju.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević naveo je da ima još puno propusta koji su vezani za pravilnik o PDV-u, te način obračuna PDV-a zbog čega se domaći prijevoznici dvostruko oporezuju.

Naglasio je da poseban problem predstavlja nepotpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Hrvatskom zbog čega za 10 godina nisu uspjeli vratiti više od 120 miliona KM iz te zemlje. Na sjednici Upravnog odbora za direktora Udruženja poslodavaca FBiH po treći put izabran je Pandurević.

Također, redovna Skupština Udruženja poslodavaca FBiH zakazana je za 4. april 2018. u Sarajevu.

(fena)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]