Tvrđava Gradina Srebrenik

U Srebreniku prvi put obilježen Dan maternjeg jezika

U sklopu obilježavanja 680 godina Povelje bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića, u organizaciji BZK „Preporod“ Srebrenik, dana 20.02.2013.godine u prepunom Domu kulture u Srebreniku, upriličena je svečana akademija povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Akademija je održana uz podršku učenika, nastavnika i menadžmenta Prve i Druge osnovne škole Srebrenik, Mješovite srednje škole Srebrenik, NTV Jata te Udruženja nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti TK-a.

Voditeljski dvojac, Eldina Koničanin i Tarik Moranjkić

Nakon prikazivanja filma o Starom gradu Srebreniku, autora Ibrić Amara iz Srebrenika, učenici od 1 do 4 razreda navedenih OŠ-a su na različitim svjetskim jezicima rekli „Dobar dan“, a u nastavku programa, prikazan je igrokaz u kojem su učenici predstavili kako su se jezik i muzika mijenjali kroz vrijeme. Akademija je nastavljena odličnom izvedbom pjesme „Crno i belo“ (Kaliopi) od strane Melike Moranjkić, učenice Prve OŠ Srebrenik, te nastupom sazlija, a završena je recitacijama i kratkim filmom o stećcima.

Akademija je održana u prepunoj kino sali Doma kulture u Srebreniku

Povodom ovog značajnog datuma u holu Doma kulture održana je izložba knjiga o gramatici i pravopisu bosanskog jezika, rječnik bosanskog jezika, raznih školskih udžbenika o bosanskom jeziku, te portofolia na kojima su polaznici literarne sekcije MSŠ Srebrenik prikazali tekstove napisane bosančicom i arebicom. Takođe je predstavljena i brošura „Slovo o jeziku“, koju su organizatori specijalno pripremili za ovu priliku. –Maternji jezik je rodni ili prvi jezik kojeg neka osoba nauči u svojoj porodici, zato je svakom narodu njegov jezik svetinja. Naše blago je jezičko blago i bosanski jezik kao takav, koji smo ovom prilikom posebno potencirali, je toliko bogat i godinama nepravedno zapostavljan da je kraljnje vrijeme da mu se posvetimo na najbolji mogući način, kazala je Hidajeta Arapčić, profesorica bosanskog jezika u Prvoj OŠ Srebrenik te dodala: – Kada kažemo „Dan maternjeg jezika“ nije isključivo riječ o bosanskom jeziku. Imamo program koji su pripremili učenici i nastavnici osnovnih i srednje škole i koji podrazumijeva njegovanje kulture i na ostalim jezicima manjina, kojih je trenutno u našoj zemlji sedamnaest. Niz je aktivnosti koje smo realizovali, uradili smo brošuru, napravili smo izložbu, pravili smo stećke, učili pisma, djeca su kako vidite savladala bosančicu i arebicu, neka od pisama na našim prostorima. Ono što su djeca i moje kolege napravile je za svaku pohvalu i trudićemo se da ovo postane tradicija jer BiH je tolerantno tlo, a jezička tolerancija je osnov jednog demokratskog društva, zaključila je Arapčić. U nastavku programa je promovisana knjiga ”Djeca Srebrenika o svom zavičaju“ a navedenim sadržajem je zvanično završena manifestacija „Dani povelje 2013“.

Održana je i izložba raznih knjiga o bosanskom jeziku, te portofolia na kojima su tekstovi napisani bosančicom i arebicom

(srebrenik.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši