Srebrenik.NET / Vijesti / U Srebreniku održan Forum mladih UN-a

U Srebreniku održan Forum mladih UN-a

14938046_691201237698025_296279398_nU petak 04. i subotu 05. novembra 2016. godine, u prostorijama JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, održan je UN Forum mladih, u organizaciji zajedničkog projekta UN-a. Forum mladih je organizovan uz podršku Vijeća mladih Općine Srebrenik i Općine Srebrenik.

Zajednički projekat Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini organizuje četvrti ciklus regionalnih Foruma mladih  na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini. Lokacije provedbe četvrtog ciklusa Foruma mladih su: Srebrenik, Prijedor, Travnik i Mostar, u razdoblju od 4. novembra do 10. decembra 2016. godine. Četvrti ciklus Foruma mladih posvećen je temama unapređenja lokalne sredine, identifikaciji i prioritizaciji ključnih prepreka za mlade u lokalnim zajednicama i načinima njihovog rješavanja, kao i promociji i razgovoru o Održivim razvojnim ciljevima u okviru Programa održivog razvoja do 2030. godine. U 2015. godini Forumi mladih UN-a su okupili ukupno 379 mladih aktivista i aktivistkinja, te je stvorena omladinska mreža čiji se potencijali nastoje usmjeriti u konkretne akcije u lokalnim zajednicama.

Učesnici ovog kruga Foruma mladih u Srebreniku su bili mladi ljudi iz Srebrenika, Tuzle, Lukavca, Brčkog, Orašja, Odžaka, Bijeljine i Ugljevika, kao i opštinski službenici koji se bave pitanjima nevladinog sektora i pitanjima kategorije mladih, i predsjednici mjesnih zajednica, a koji žive i djeluju na području  Bosne i Hercegovine, preciznije, opština i pripadajućih mjesnih zajednica koje je projekat definirao na osnovu dosadašnjeg učešća mladih aktivista i aktivistkinja u projektu Dijalog za budućnost.