U Skupštini TK-a osam prijedloga za mandatara: Pogledajte čija imena su na spisku

timthumb.phpZadnji je dan za dostavljanje prijedloga za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. Do sada je u Skupštinu osam prijedloga za mandatara, ali nije još preciziran rok do kada nova Vlada mora biti imenovana.
Predstavnici Plenuma građana i građanki Tuzlanskog kantona i zvanično su Skupštini dostavili svoj prijedlog mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je kazao Almir Arnaut, jedno od imena koje su oni spominjali je dr. Edin Osmanbegović. Inače, Osmanbegović je 2008. godine bio nosilac neovisne liste za Općinsko vijeće Tuzla, objavila je Federalna televizija. Zanimljivo je napomenuti da je u Skupštini danas došlo do oštre rasprave između predstavnika Plenuma i predstavnika Sindikata uništenih industrijskih preduzeća. ”Plenum je duboko ispolitiziran, iza plenuma stoji Jasmin Imamović. Rečeno je da Plenum nema vođa, a očigledno je da ima vođa jer se sastaju. U Plenumu itekako ima politike”, tvrdi Sakib Kopić, radnik Polihema. S predstavnicim Skupštine Tuzlanskog kantona sastali su i predstavnici Sindikata uništenih preduzeća. Od Skupštine su zatražili da što prije reagira i pomogne ovim radnicima, barem izdvajanjem sredstava za jednokratnu pomoć radnicima. Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite, kazao je da svoju borbu nastavljaju. Dodao je i da im zdravstveno osiguranje neće biti prekinuto do imenovanja nove vlade. A kada će Vlada biti konačno imenovana, još niko ne zna. Rukovodstvo Skupštine je obećalo da bi ime novog mandatara trebalo biti poznato do petka. Ukoliko Svetlana Cenić odbije, radnici za mandatara predlažu Muhameda Murselovića, predsjednika Antikorupcione komisije Skupštine, koji je zbog stranačkih neslaganja izbačen iz SDA Lukavac, javlja FTV. Zvanično, u Skupštinu je stiglo osam prijedloga.
Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona (UP TK) predložilo je Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona prof.dr. Bahriju Umihanića za mandatara Vlade TK. „Imajući u vidu kvalitet i rezultate rada profesora Umihanića, kako u Udruženju poslodavaca, tako i u akademskoj zajednici te u privredi u dužem proteklom periodu, a uvažavajući činjenicu da je vodio značajan broj međunardonih i domaćih naučnih i stručnih projekata, daje nam za pravo da, uz punu odgovornost, vještine i stručnost profesora Umihanića (ka timskom radu, vođenju, motiviranju, pregovaranju, komuniciranju i odlučivanju,) promoviramo kao snažan argument prijedloga za mandatra Vlade Tuzlanskog kantona. Dosadašnji rad prof. Umihanića karakterizirala je otvorenost, upornost, posvećenost, proaktivnost te nadasve spremnost na promjene koje je uvijek doživljavao kao izazove a pretvarao u konkretne rezultate. Javnost, profesora Umihanića prepoznaje po njegovim istupima u medijima kada govori o problemima privrednika i nezaposlenih, nudeći istovremeno, bez izuzetaka, objektivna rješenja kreatorima politika za prevazilaženje uočenih problema“ – stoji u obrazloženju prijedloga. UP TK predložilo je Skupštini TK i potpisivanje svojevrsnog Sporazuma o razumijevanju kojim žele budućem premijeru i Vladi TK osigurati objektivnu i korektnu saradnju sa Skupštinom TK odnosno podršku u provođenju realnih aktivnosti i projekata za dobrobit svih građana TK. Posebnu karakteristiku Sporazuma predstavlja i činjenica da poslodavci predlažu da se do sastava nove Vlade (12 ministarskih mjesta) dođe kroz instituciju Javnog natječaja. Poslodavci su razradili i dinamiku aktivnosti po kojoj bi, ukoliko bude razumijevanja i brzog rada u Skupštini TK, Tuzlanski kanton trebao dobiti novu Vladu do 11. 03. 2014. godine. Midu Glavića, predložila su Lijanovićeva udruženja poljoprivrednika. Mirsada Merdića i Saliha Delića predložila je neformalna grupa ‘Udar’. Izeta Džanovića, iz SDA, aktualnog direktora TE Tuzla, predložila je grupa građana iz rodnog Mramora. Bankar Amer Temić je predložio sam sebe, dok je advokata Faruka Balijagića predložilo Udruženje invalida. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona FTV-u je potvrđeno da je načelnik Općine Tuzle Jasmin Imamović prijavio advokata Mustafu Muharemagića zbog prijetnji smrću.
(Danas.info)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši