Tvrđava Gradina Srebrenik

U ovoj ćeliji će boraviti Ratko Mladić

Ratko Mladić danas je prebačen u pritvor Međunarodnog suda u Hagu nakon što je 16 godina bio u bjekstvu.Pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika, saopćeno je iz ICTY-a. Njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane.

Mladić će u Hagu imati kompletan medicinski pregled koje će izvršiti medicinsko osoblje Pritvorske jedinice. Njegovo zdravstveno stanje bit će praćeno u kontinuitetu i bit će mu obezbjeđeni svi potrebni medicinski tretmani.

IZ ICTY-ja su naveli da će datum njegovog prvog stupanja pred sud biti naknadno objavljen.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

U optužnici se navodi da su snage pod Mladićevom komandom, između ostalih zločina, počinile genocid kada su po kratkom postupku pogubile više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine.

Mladić se također tereti za genocid za zločine koje su njegove snage počinile u istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni. U optužnici se navodi preko 70 incidenata ubistva u 20 općina. U optužnici se također navodi da su te snage mučile i fizički i psihički zlostavljale i vršile seksualno nasilje nad civilima zatočenim u 58 zatočeničkih objekata u 22 opštine.

Mladić se tereti i za granatiranje i snajpersko djelovanje po dijelovima Sarajeva, u kojima su poginule i ranjene hiljade civila.

Prema optužnici, Mladić je počinio ova i druga krivična djela u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se sa velikih područja Bosne i Hercegovine eliminišu ili trajno uklone stanovnici bosanski Muslimani, bosanski Hrvati i drugi nesrbi.

Drugi učesnici tog udruženog zločinačkog poduhvata protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice su, među ostalima: Radovan Karadžić, bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske i predsjednik Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik skupštine bosanskih Srba, Biljana Plavšić, bivša članica predsjedništva bosanskih Srba, i generali vojske bosanskih Srba Stanislav Galić i Radislav Krstić.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši