Srebrenik.NET / Vijesti / Turska ne želi razgovarati o finansiranju autoputa Sarajevo-Beograd dok se ne odredi ruta

Turska ne želi razgovarati o finansiranju autoputa Sarajevo-Beograd dok se ne odredi ruta

akođer, turski ministar je još jednom naglasio da turska strana i dalje stoji uz opredjeljenje za vitalizaciju navedenog projekta, za koji smatraju da će imati značajnu ulogu u jačanju veza između BiH i Srbije uz tursku podršku te da su odlučni realizirati ovaj projekt.

“U tom okviru, očekujemo da bh. i srbijanska strana zajednički podnesu prijedlog jedinstvenog pravca i zajednički projekt u vezi s tim pravcem, a koji bi zajednički konačno odredile bh. i srbijanska strana”, piše u odgovoru Zeybekcija na Juskino pismo od 30. juna.

Dodao je da za tursku stranu neće biti moguće da provede nikakve studije ili radove u vezi s finansiranjem niti će biti moguće predstaviti bilo kakva mišljenja bez konačnog određivanja jedinstvenog pravca.

Nakon toga, istakao je turski ministar, bit će pripremeljen konačni projekt zasnovan na tom jedinstvenom pravcu te putem potrebne studije izvodljivosti, a zatim će takav konačni projekt zvanično biti dostavljen turskoj strani.

S tim u vezi, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će tokom naredne sedmice o svemu što je navedeno u pismu turskog ministra upoznati resorna entitetska ministarstva i zajedno s njima pokušati dogovoriti naredne aktivnosti u vezi s projektom povezivanja Sarajeva i Beograda modernom putnom prometnicom, saopćeno je iz ovog ministarstva.

 

Izvor: klix

The post Turska ne želi razgovarati o finansiranju autoputa Sarajevo-Beograd dok se ne odredi ruta appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico