Turska će nastaviti uvoziti proizvode iz BiH

Republika Turska će nastaviti uvoziti prozivode iz Bosne i Hercegovine, sve u cilju da bh. građani osjete korist i prosperitet od toga, izjavio je danas u Sarajevu, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, javlja Anadolu Agency (AA).

 Fakibaba je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dedićem istakao da je BiH veoma značajna Turskoj.

– Uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo nastaviti. Mogu sa zadovoljstvom reći da će Republika Turska nastaviti uvoziti proizvode proizvedene u BiH, da će raditi na njihovom razvoju i u budućnosti i sve u cilju da građani BiH osjete to i da se to odrazi na njih i na njihov prosperitet – rekao je Fakibaba.

Istakao je kako je sa njim u BiH doputovala stručna delegacija koja će sa predstavnicima ministarstva na državnom nivou održati sastanak i razgovarati o unapređenju saradnje.

– Želio bih da najavim našu namjeru i želju da do kraja ove godine održimo poslovni forum u oblasti poljoprivrede i stočarstva. Želimo da se susretnu predstavnici kompanija i firmi i jedne i druge zemlje – kazao je turski ministar.

Kada je riječ o uvozu prehrambenih proizvoda iz BiH, Fakibaba je naglasio da Turskoj nije vodilja ekonomski profit i zarada, već “pružanje mogućnost građanima BiH da plasmanom roba prosperiraju”.

– Sve kvote koje postoje će biti nastavljene. Izvoz iz vaše zemlje će biti nastavljen, u to nema sumnje. Međutim, kako će biti određene kvote, to ćemo saznati kada jedna i druga stranja sjednu i zajednički o tome odluče – rekao je Fakibaba.

Istakao je da planira posjetiti i bh. enitet Republiku Srpsku jer, kako je kazao, Turska Bosnu i Hercegovinu smatra cjelovitom zemljom.

The post Turska će nastaviti uvoziti proizvode iz BiH appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]