Tvrđava Gradina Srebrenik

Toplifikacija Srebrenika: Već od jeseni topliji radijatori!

U Srebreniku je počela montaža kotlova za realizaciju I faze toplifikacije gradskog područja Srebrenika.

FOTO: Ilustracija

Riječ je o postrojenjima finansijaske vrijednosti 411.000 KM koja će biti instalirana u postojećoj kotlovnici Srednjoškolskog centra u Srebreniku.

Prema riječima Fahrudina Karića, koordinatora projekta toplifikacije gradskog područja Srebrenika, instaliranjem ovih kotlova mase 4 MW omogućeno će biti zagrijavanje oko 40.000 metara kvadratnih stambeno – poslovnog prostora Srebrenika. Zagrijavanjem putem samo ove kotlovnice obuhvaćeni će biti svi stambeno – poslovni objekti na potezu od zgrade Policijske stanice Srebrenik do glavne raskrsnice u Srebreniku, odnosno od željezničke pruge do magistralne saobraćajnice.

Dinamikom instaliranja pomenutih postrojenja njihov probni rad predviđen je za kraj mjeseca septembra tekuće godine.

Kao energent za zagrijavanje postrojenja koristit će se tzv. biomasa što će imati i dodatni ekološki efekat i sprečavanje zagađenja zraka.

Nakon realizacije ovog dijela slijedi II faza projekta – izgradnja toplovoda (nakon što se okonča tenderski postupak koji je u toku) te izgradnja postrojenja za preradu i pripremu biomase (tzv. sječka) vrijednih 300.000 KM.

Kako ističu odgovorni za realizaciju projekta toplifikacije gradskog područja Srebrenika ovaj projekat mora biti samoodrživ a cijena zagrijavanja prostora za stanovnike trebala bi biti i niža u odnosu na troškove koje sada izdvajaju za zagrijavanje svojih stambenih i poslovnih prostora.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši