Tvrđava Gradina Srebrenik

Sutra dova na Prisadima

U organizaciji Medžlisa IZ Srebrenik i Muftijstva tuzlanskogsutra se na visoravni Prisadi iznad naselja Brničani kod Srebrenika održati tradicionalna dova. Ovom tradicionalnom dovom ujedno će biti obilježen i završetak izgradnje musale na jednom od najstarijih dovišta u BiH.

Zabrana u vrijeme komunizma

Visoravan Prisadi, na kojoj je izgrađena musala, svrstava se među najstarija dovišta u BiH. Tu se svake godine polovinom avgusta održava tradicionalna dova koja je u narodu još od najstarijih vremena poznata kao “dova svih dova”.

Na tom lokalitetu nekada je bio srednjovjekovni bosanski trg koji je povezivao Srebrenik, Doboj i Soko, a dolaskom islama na ove prostore na visoravni Prisadi počela se obavljati dova zahvale Allahu dž. š., na njegovim blagodatima. Ova takozvana “dova svih dova” obavljana je od 1511. do 1944. godine, a odmah nakon rata u BiH 1996. ponovo postaje mjesto okupljanja muslimana iz svih krajeva BiH.

Dovi će prisustovati mnogi zvaničnici, predstavnici Općine, medžlisa kao i Muftijstva tuzlanskog.
Program počinje od 11:30 h.
(Dž.L.)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši