Suđenje Besimu Durakoviću i ostalima u Tuzli: Kako je štiman tender Kantonalne inspekcije

 

U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja, svjedokinja Optužbe je kazala da je jedna firma dobila tender s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove u Tuzli iako je imala neizmirene poreske obaveze.Amna Sadiković, članica tenderskih komisija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli, istakla je da je uvidom u dokumentaciju uočila uvjerenje Poreske uprave Gračanica u kojem je pisalo da Autoservis “Bajrić” ima neizmirene poreske obaveze.

“To su vidjeli i drugi članovi komisije. Rekla sam da ovu prijavu treba odbiti jer ponuđač ne ispunjava uslove. Šefik Hodžić je rekao da će ga on natjerati da plati porez”, izjavila je svjedokinja, dodavši da ona nije provjeravala da li je porez plaćen, ali da je o tome pitala Šefika Hodžića. On je, prema njenim riječima, kazao da je to završeno, piše BIRN BiH.

Drugi svjedok Ekrem Šerifović, koji je također bio član komisije, rekao je da nije čuo da je Amna Sadiković kazala da firma “Bajrić” ima poreski dug, niti da je Šefik Hodžić rekao da će se pobrinuti da Bajrić plati porez.“Svi članovi komisije su potpisali zapisnik kojim se daje preporuka za angažovanje servisa ‘Bajrić’”, kazao je Šerifović.

Hodžić je optužen s Besimom Durakovićem, Ahmetom Bajrićem i Osmanom Džafićem da su pogodovali jednom autoservisu da od 2008. dobija poslove s Kantonalnom upravom, što se nastavilo i u 2010. i 2011. godini, iako autoservis nije ispunjavao uslove jer nije platio poreske obaveze. Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Hodžić kao referent, Džafić kao inspektor, a Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Prema navodima optužnice, Duraković i Hodžić su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije, kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela. Edis Halilović, zaposlenik firme “Ku-Ha” iz Banovića, rekao je da je njegova kompanija učestvovala na tenderima i slala ponude za nabavku autodijelova Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Svjedoku je predočena koverta i dokumentacija koju je ova firma slala Kantonalnoj upravi.“Ja nisam pakovao ovu kovertu, jer ja ovako ne pakujem. Ovo nije moj stil pisanja. Ne isključujem mogućnost da su kovertu pakovali moj rahmetli punac ili moja supruga. Na koverti nisu pečati firme ‘Ku-Ha’, ali jesu unutar, na dokumentaciji”, kazao je Halilović.

Na današnjem ročištu saslušan je i Admir Fejzić, suvlasnik firme “Mirado”, koja prodaje autodijelove. On je rekao da poznaje optuženog Bajrića te da je saradnju s njim započeo nakon otvaranja njihove poslovnice u Gračanici.

Fejzić je kazao da većinu koverti za tendere pakuju on i njegova kolegica, a nakon što mu je tužilac predočio jednu kovertu, rekao je da se ne radi o njegovom rukopisu.“Uvijek stavim pečat na kovertu. Što se tiče dokumentacije u koverti, tu je pečat firme i moji potpisi, ali ne mogu tvrditi ko je popunio obrazac s visinama cijena”, izjavio je svjedok. Isto je kazao i za drugu kovertu koja mu je predstavljena.

Durakovićev advokat Mensur Radončić je zatražio da se ovi dokazi ne uvrštavaju u spise jer nemaju dokaznu vrijednost. S druge strane, tužilac Nihad Halilčević je rekao da su rukopisi na kovertama bili vještačeni, te da će nalazi vještaka biti korišteni uz saslušanja vještaka. Sud je odbio ovaj prigovor branilaca.Suđenje će biti nastavljeno 3. jula ove godine, objavio je BIRN BiH.

Izvor: BIRN BiH

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]