Sud BiH ponovo odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića

Vijeće Suda BiH je odlučivalo na osnovu prijedloga sudije za prethodni postupak, a odluka će biti proslijeđena Apelacionom vijeću Suda BiH na preispitivanje odluke.

“Shodno članu 45. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima dana 19. jula 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH na konačnu odluku”, rečeno je za Klix.ba.

Prije tri dana u Sudu BiH je održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak vezano za zamolnicu Republike Hrvatske u postupku izručenja Zdravka Mamića.

“I Tužilaštvo i odbrana su istakli neke bitne činjenice da je člankom 40 stava 3 propisana zabrana izručenja vlastitih državljana, kao i član 34 i odredbe članka 7. i 8., što znači da se u ovom slučaju ne mogu primijetiti odredbe bilateralnog ugovora”, rekao je u utorak advokat Zdravko Rajić.

Republika Hrvatska je ranije uputila zahtjev za izručenje Zdravka Mamića na osnovu domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku.

Mamić je prvostepenom presudom tog suda osuđen na 6,5 godina zatvora, ali s obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje. Prenosi Klix.ba

The post Sud BiH ponovo odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]