Što prije donijeti novi Zakon o stečaju u Federaciji BiH i zaštititi prava radnika

Federacija BiH već neko vrijeme čeka na donošenje novog Zakona o stečaju. Postojeći, usvojen 2003. godine ne nudi dovoljno mogućnosti za zaustavljanje daljeg propadanja posrnulih firmi i zaštite prava radnika, iako je to njegova primarna uloga.

S druge stane, bh. entitet Republika Srpska već više od godinu dana primjenjuje novi, moderni Zakon u stečaju, što je u tom dijelu Bosne i Hercegovine donijelo i prve rezultate i sačuvalo neka radna mjesta koja su bila pred zatvaranjem.

U BiH je za prva tri mjeseca 2017. pokrenuto ukupno 457 postupaka stečaja i likvidacija firmi, od čega njih 346 u FBiH i 111 u RS, što je prema podacima kompanije „LRC Inženjering“ iz Sarajeva za 26 pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija manje nego za isti period prošle godine.

Stečaj je zakonom utvrđen postupak koji se provodi nad imovinom dužnika radi namirenja povjerilaca. Uz to, stečajem se sprječava dalje loše poslovanje privrednog subjekta, zaustavlja se stvaranje novih dugova, a ostavlja se prostor i za eventualno oporavljanje tog privrednog subjekta.

Zakonska regulativa u FBiH sada je takva da stotine firmi godinama čekaju na okončanje stečajnog postupka. Za to vrijeme dugovi u preduzećima se gomilaju i stvaraju novu neizvjesnost.

Spriječiti eskalaciju problema

Eksperti iz Federalnog ministarstva pravde, koji je i predlagač novog Zakona o stečaju u FBiH, objašnjavaju za agenciju Patria da novi federalni Zakon o stečaju treba da uvede konkretne novine, kojima će se prije svega povećati efektivnost stečaja kao mehanizma, što će u konačnici značiti manji broj ugašenih firmi i manji broj izgubljenih radnih mjesta.

„U procesu restrukturiranja firmi, koji nudi novi Zakon o stečaju, se pruža mogućnost poduzećima da u početnoj fazi finansijske krize zaključe poravnanje kroz sudski postupak i na takav način izbjegnu stečaj, ali i da revitaliziraju poduzeće i nastave sa radom. Zatim, značajno su pooštrene mjere i kod samog pokretanja stečajnog postupka.“

Privrednim subjektima koji su platežno nesposobni 60 dana i čiji su računi blokirani, novim zakonom je propisana obaveza pokretanja stečaja, što znači da se smanjuje prostor za gomilanje dugova i prema radnicima i prema državi.

Nažalost, objašnjavaju sagovornici, iako izuzetno napredan, novi Zakon o stečaju u FBiH još uvijek čeka da prođe parlamentarnu proceduru.

Prava radnika na prvom mjestu

Po važećem Zakonu o stečaju u FBiH radnici trebaju dobiti svega osam plaća nakon eventualnog stečaja firme u kojoj su radili, ali tu se ne misli na zarađene već na najniže obračunate plaće u FBiH.

„U novom zakonu, vodeći se zaštitom prava radnika radnici će prije svih povjerilaca dobiti sva potraživanja, te pune doprinose na njih. Prema starom Zakonu prava potraživanja radnika dolazila su na red tek nakon izmirenih skoro svih drugih obaveza.“

U novom Zakonu o stečaju u FBiH određen je i rok od jedne, a u složenim postupcima dvije godine za okončanje stečajnog postupka. Prema starom Zakonu, stečaji u nekim firmama se mogu voditi godinama. Za to vrijeme radnici ne ostvaruju nikakva prava, a gubi i država.

U bh. entitetu Republika Srpska od 2016. godine primjenjuje se upravo novi, moderniji Zakon o stečaju, kojeg u istoj formi očekuju i u Federaciji. Govori se o najmanje 600 radnih mjesta koja su spašena od marta 2016. godine do danas zahvaljujući upravo novom Zakonu o stečaju u RS.

Jedan od primjera gdje je nekadašnja državna kompanija prevazišla krizu, zadržala radna mjesta i nastavila proizvodnju zahvaljujući novom vlasniku i njegovom kapitalu, je i firma “Termal” iz Lopara. Radi se o jedinoj fabrici radijatora u Bosni i Hercegovini. Preduzeće je 2004. godine prestalo sa radom. Od 2008. godine u fabrici je pokrenut stečajni postupak. Agonija radnika i lokalne zajednice trajala je sve do aprila 2017. godine, kada kalesijski “Lafat Komerc” kupuje fabriku i izvlači je i stečajnog postupka. Ne samo da su sačuva radna mjesta u ovoj firmi, već će do kraja februara startati i nova linija za proizvodnju radijatora, a plan je da u ovoj fabrici proizvode kotlove za pelet, rezervoare za naftu i ulje. Sve skupa znači nova radna mjesta u ovoj malo općini na sjeveroistoku Bosne

Načelnik općine Rado Savić kaže za agenciju Patria da su Lopare možda najbolji primjer gdje je politika u službi građana, a ne podjela. “Termal” danas nije ugašen zahvaljujući volji stečajnog upravnika, nekim olakšicama novog Zakona o stečajnom postupku i naporima lokalne zajednice. Naprotiv, kaže Savić, Termal se priprema za otvaranje novih radnih mjesta.

„Lokalnu zajednicu smo shvatili kao most koji treba da spaja. I to se pokazalo uspješnim. Firme iz Federacije kupuju firme u Republici Srpskoj, otvaramo nova radna mjesta, i šaljemo pozitivnu priču“, kaže Savić, dodajući da je za tako nešto potrebno prije svega volja, ali i kvaliteta zakonska regulativa koja će olakšati a ne komplikovati pravne procedure.

The post Što prije donijeti novi Zakon o stečaju u Federaciji BiH i zaštititi prava radnika appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]