Tvrđava Gradina Srebrenik

Srebreniče: NE ZABORAVI SREBRENICU!

Cjelodnevnim prigodnim programom organiziranim na gradskom šetalištu u Srebreniku, u ovom gradu je na dostojan način obilježena je 17. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Mladi ove općine pripremili su neobičan performans, u sklopu kojeg su na platou ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja poredali 8.372 čaše napunjene vodom, koje simbolizuju isto toliko stradalih Bošnjaka Srebrenice.

Osnovna ideja projekta pod nazivom „Srebreniče: NE ZABORAVI SREBRENICU!“ je da se iz Srebrenika pošalje simbolična i humana poruka kako se genocid nipošto ne smije zaboraviti i da 8372 nije samo broj. “To nikako nije samo broj. To je jauk, plač, to je zvuk jači od svakog vriska. To je opomena. To je zavjet. To nije jecaj. To je otvorena rana iz koje liju krv, suze, i oblikuju imena. Njih 8372.” Ovaj broj nažalost još uvijek nije ni konačan.

Postavka je simbolično sjećanje na ubijene i nestale u Srebrenici, a autori ovog projekta, realizovanog u centru grada na trgu Alije Izetbegovića, su članovi Asocijacije mladih SDA Srebrenik. U višesatnu akciju postavljanja čaša, pored mladih, uključila su se i brojna srebrenička udruženja, uposlenici općinskih službi, ali i obični prolaznici koji su postavljanjem čaša napunjenih vodom odali počast nevino stradalim Bošnjacima Podrinja.

Organizirana je i izložba fotografija na temu srebreničkog genocida, a održana je I projekcija dokumentarnog filma posvećenog genocidu u Srebrenici. Na posebnim panoima ispred šehidskog spomenika postavljeni su i spiskovi 520 identifikovanih žrtava genocida kojima je danas u Potočarima klanjana dženaza. Tokom dana veliki boj građana općine Srebrenik učenjem fatihe ispred 8.372 čaše napunjene vodom odao je počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

 

 

 

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši