Solidarnost na cesti: Nijemci pomogli vozačima autobusa u konvoju za Tuzlu

Zanimljiv slučaj desio se u četvrtak navečer u njemačkom Siegburgu, na pumpi koja puni prirodni gas CNG.

Konvoj od pet polovnih autobusa na prirodni gas koji se kretao iz Amsterdama za Tuzlu stao je da napuni rezervoare na pumpi kompanije RSN.

Vozače je dočekalo neugodno iznenađenje: Pumpa prima samo kreditne ili debitne kartice, plaćanje nije moguće gotovinom.  

“Imali su debele svežnjeve novčanica koji su im bili beskorisni u kasnim satima”, rekao je glasnogovornik pumpe Detlev Albert.

Ne samo da vozači iz BiH nisu imali kreditne kartice nego niko od njih nije govorio njemački i engleski.

“Bili su potpuno izgubljeni. Nisu znali ni riječ njemačkog ili engleskog jezika, bez debitne ili kreditne kartice, sa skoro praznim rezervoarima svojih autobusa, proizvedenih 2006. godine, svako vozilo sa više od milion pređenih kilometara. Uz malo sreće, mogli su pronaći smještaj u Siegburgu ili prenoćiti u hladnim autobusima pa ujutro tražiti dragocjene kilograme prirodnog gasa”, objasnio je Albert.

Detlev Albert je odlučio potražiti pomoć za bh. vozače. Nazvao je Bernda Gansera, generalnog direktora RSN-a i zamolio da intervenira.

Ganser je pokazao razumijevanje i napunio autobuse svojom karticom za gorivo.

Roland White, direktor Centralne mreže RSN-a, angažirao se da bh. vozači i van radnog vremena pumpe dobiju pogonsko gorivo koje će im omogućiti vožnju do naredne stanice u Würzburgu.

Bernd Ganser je kontaktirao Bosanku koja govori njemački jezik i uz njenu pomoć dogovorio način naknadnog plaćanja goriva.

“Vozači su bili u nevolji. Dobrim ljudima treba pomoći”, rekao je Bernd Ganser za Rundschau-online.

Izvor: radiosarajevo

The post Solidarnost na cesti: Nijemci pomogli vozačima autobusa u konvoju za Tuzlu appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]