Tvrđava Gradina Srebrenik

Solarni projekti socijalne inkluzije u BiH

Krajem protekle sedmice održan je i sastanak i predavanje u objektu CENTAR ZA DNEVNI BORAVAK DJECE SA POSEBNIM POTREBAMA, na temu “SOLARNA ENERGIJA – ŽIVOTNA ENERGIJA”

Radionici su prisustvovali osim gostiju iz Njemačke; Mr. Sabur Ahtari – Afghan Bedmoschk Solar Center e. V. Freiburg, Amira Bieber projekt kordinator “MERHAMET  DEUTSCHLAND” i gosti, Štauber Branka iz Udruženje “SNAGA ŽENE”,  predsjednik MDD “MERHAMET”  TK-a, Adil ef. Pezerović i predsjednik MDD “MERHAMET” Srebrenik, Osman ef. Mujić

Općinski načelnik Sanel Buljubašić se zahvalio našim prijateljima iz Njemačke, Mr. S. Ahtari – ju i Amiri Bieber na dolasku i ideji da se jedan ovakav projekat realizuje na području naše općine uz aktivno uključenje djece i osoba sa posebnim potrebama. Uspješnom realizacijom ovog projekta i nastavkom sličnih projekata Srebrenik bi u skoroj budućnosti mogao postati značajan centar za razvoj i proizvodnju Solarnih sistema za masovnu upotrebu, prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i šire.

U novoizgrađenom objektu i prostorijama Centra za djecu sa posebnim potrebama, održana je radionice i predavanju na temu “SOLARNI PROJEKTI SOCIJALNE INKLUZIJE I U BOSNI I HERCEGOVINI, A NA PRIMJERU AFGANISTANA “

 

Pozitivni primjeri korištenja solarne energije  i proizvodnje solarnih kolektora u Afganistanu, prezentovani su prisutnima uz napomenu da bi se njihova pozitivna iskustva mogla iskoristiti i u Bosni i Hercegovini, posebno za povratničku populaciju u Podrinju, gdje još uvijek veliki broj naselja ili domaćinstava nema pristup električnoj energiji.

 

Osim toga, korištenje solarnih kolektora i i proizvodnja solarne energije kao najčišćeg i najjeftinijeg – nepresušnog prirodnog reursa, dugoročno treba imati primjenu kod što većeg broja domaćinstava u Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu.

 

Gospodin S. Ahtari je ekspert za solarnu energiju u Njemačkoj u gradu Freiburg i već dugo radi na sličnim projektima u Njemačkoj i u svojoj domovini Afganistanu.

 

Načelnik Buljubašić je svim našim gostima uručio i prigone poklone; Srebreničku Povelju i sliku Starog grada – Gradine, kao i predsjedniku Udruženja Civilnih invalida I i II  kategorije, Enesu Džaniću.

(radiosrebrenik.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši