SDA: RS nije srpski već bh. multietnički entitet

Stranka demokratske akcije smatra kako je Republika Srpska ustavna kategorija u okviru države BiH i kao takva ne može otići nigdje. RS nije srpski, već bosanskohercegovački multietnički entitet, poručuju iz ove stranke.


Na temelju političkog dogovora šest predsjednika stranaka od 28. decembra 2011. godine, SDP i SDA potpisale su Sporazum o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH kojim je precizirano da će strankama pripasti po dvije ministarske pozicije. Na osnovu ovog sporazuma, SDA je dobila dvije bošnjačke pozicije dok je SDP-u pripala jedna bošnjačka i jedna pozicija iz reda ostalih naroda.

“Kako sada stvari stoje, ministar sigurnosti BiH ostat će Sadik Ahmetović, dok ćemo kandidata za ministra odbrane BiH objaviti sutra”, kazao je Denis Zvizdić, predsjednik Savjeta SDA i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na današnjoj press konferenciji SDA, potvrđeno je kako će od tri bošnjačke zamjeničke pozicije, dvije pripasti SDP-u zbog boljeg izbornog rezultata, a jedna SDA, uz direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA).

“Ne umanjujući značaj i važnost drugih agencija i institucija, ova pozicija se smatra jednom od najznačajnijih u državi te je po važnosti u rangu zamjenika ministra”, dodao je Zvizdić.

SDA je još jednom ponovila svoj stav o slavljenju 9. januara kao dana Republike Srpske.

“Republika Srpska ne može otići nigdje iz Bosne i Hercegovine, sviđalo se to nekima ili ne. RS je nastala sistematskim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom”, poručili su iz SDA.

“RS nije srpski već bh. multietnički entitet. Oni koji slave 9. januar pridružuju se veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, kazao je Zvizdić.

Na današnjoj press konferenciji SDA je potvrdila kako predloženi Nacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH nije prihvatljiv zbog toga što pojedine odredbe dovode u pitanje operativnu i finansijsku samostalnost policije.

(sarajevo-x.com)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši