Tvrđava Gradina Srebrenik

Saopštenje za javnost Općinskog vijeća Srebrenik

Općinsko Vijeće općine Srebrenik, na svojoj III redovnoj sjednici, održanoj u petak 28.12. 2012. g., jednoglasno je donijelo Odluku da se zakaže tematska sjednica Općinskog vijeća, u vezi najave pokretanja krivične prijave od strane Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, protiv pripadnika vojne i civilne vlasti općine Srebrenik u periodu 1992 – 1995. g. U Dnevniku TV TK-a, kao i Dnevniku FTV emitovanom u četvrtak 27. 12.2012. godine u večernjem terminu, preneseni su dijelovi sa Press konferencije održane u sjedištu ove Fondacije. Novinarima je saopštena informacija o pokretanju krivične prijave protiv osam pripadnika TO Srebrenik za ratni zločin. Ovu informaciju je saopštio Predsjednik  Fondacije, Sinan Alić.
Općinsko Vijeće osuđuje subjektivni nastup predsjednika Alića, koji se u svom nastupu stavio u funkciju sudske vlasti i unaprijed osudio osobe protiv kojih je podnesena krivična prijava od strane “njegove” Fondacije, riječima, da direktni izvršioci ratnih zločina slobodno šetaju Srebrenikom. Uvažavajući doprinos Fondacije i predsjednika Alića, na polju razotkrivanja ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, smatramo da je svoje djelovanje usmjerio prema časnoj odbrani općine Srebrenik. Zbog svega nevedenog smatramo da ovaj čin, predstavlja ne samo skrnavljenje ugleda Općine Srebrenik, već i organizovanja i funkcionisanja civilne i vojne vlasti naše općine u otporu na agresiju 1992 – 1995. pa samim tim i njenog dostojanstva.

Gore navedenim aktivnostima, pored svega ostalog, nastoji se dovesti u pitanje ukupan legitimitet odbrane Srebrenika, njenih građana i Republike Bosne i Hercegovine.

PREDSJEDAVAJUĆA OV-a:
Vesna Veselčić

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši