Rijaset IZ u BIH odredio cijene HADŽA i KURBANA za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u BiH danas je na sjednici donio odluku o broju hadžija koje će ove godine u dogovoru s nadležnim vlastima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obaviti hadž te odredio cijenu hadža u iznosu od 8.150 KM.

Na sjednici, održanoj pod predsjedavanjem zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića, određena je i cijena kurbana za 2018. godinu koja će iznositi 350 KM u domovini odnosno 180 eura u dijaspori, javlja “Fena”.

Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018./2019. godini na fakultetima čiji je osnivač IZ u BIH.

Rijaset je raspravljao o formiranju novih džemata i preimenovanju postojećih na prijedlog MIZ Olovo i MIZ Tešanj.

S obzirom na to da je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedan od osnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) i da je nadležan za davanje saglasnosti na imenovanje direktora ustanove, data je saglasnost za imenovanje Mevludina Joldića na poziciju direktora ove javne ustanove. Također je data saglasnost za imenovanje Ševke Sulejmanovića na poziciju direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta među kojima su i pitanje premještaja Dževade Šuško u Upravu za vanjske poslove i dijasporu te imenovanje hfz. Elvira Duranovića v.d. direktorom Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka do provođenja konkursne procedure izbora novog direktora.

Razmatrani su i zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, saopćila je MINA.

The post Rijaset IZ u BIH odredio cijene HADŽA i KURBANA za ovu godinu appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]