Tvrđava Gradina Srebrenik

Ramazanska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Ramazan je vrijeme a post ibadeta na način da liječimo dušu od mržnje, da liječimo srce od pakosti…

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestiku povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, uz poruku da ovaj mjesec iskoriste za “liječenje duše” kao najbolji način za “izlječenje bolesti u našem društvu”.

Ovom prilikom prenosimo u cjelosti čestitku reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića:

Draga braćo i sestre,

Sa današnjim zalaskom sunca nastupa mjesec ramazan u 1432, odnosno 2011. godini. Dakle, sutra, ponedjeljak 1. avgust, 2011. godine po Miladu je prvi dan ramazanskog posta.

Ovo je 1430. ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio Muhammedu, a.s., ove ajete: – Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bakare, 179).

Braćo i sestre, mubarek mjesec nam dolazi kao najbolja škola za dušu u kojoj je učitelj Kur'an Časni i Pejgamber Odabrani, u kojoj je post terapija za bolesti duše, posebno za bolesti ljubomore, licemjerja i samozaljubljenosti.

Stoga, iskoristimo ramazan za liječenje naše duše kao najbolji način da izliječimo bolesti u našem društvu, u našoj zajednici u kojoj svaki pojedinac može postići uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu.

Ramazan je vrijeme a post ibadeta na način da liječimo dušu od mržnje, da liječimo srce od pakosti, da liječimo jezik od ružna govora, da liječimo oči od ružnog pogleda, da liječimo ruke od nevaljala posla, da liječimo sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoje društvo od poroka koji nam život čini teškim i neizvjesnim.

Ramazan je škola u kojoj se čovjek uči da voli Boga i čovjeka; ramazan je milost Božija koja čovjeka uči kako da očisti svoje srce od pakosti; ramazan je blagost koja čovjeku donosi lijepe misli i uči ga da govori lijepe riječi; ramazan je sreća i spas čovjeku koji ima ruku da usreći i spasi čovjeka koji zaslužuje ljubav i pažnju, jer onaj koji usreći i spasi čovjeka Allah će njega usrećiti na ovome svijetu i spasiti ga na drugome svijetu.

Zato dok postimo u ramazanu, okrenimo se oko sebe i ne zatvarajmo oči pred potrebama siromašnih i onih koji ne mogu živjeti od svoga rada ili uopće nemaju priliku da rade i da zarade za sebe i svoju porodicu.

Budimo solidarni i suosjećajni jedni prema drugima, jer to je najviši stupanj pobožnosti zbog koje je Uzvišeni Allah propisao post da bi se sit čovjek sjetio gladnih i da bi se imućni ljudi brinuli o siromašnim i nemoćnim.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da nam ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadet posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinaca, cijelog našeg naroda i cijeloga svijeta.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana!

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

(dnevniavaz.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši