Tvrđava Gradina Srebrenik

Radmanović: BiH mora da ima što bolje odnose sa Srbijom

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da bez Srbije, zbog njenog geostrateškog položaja i uticaja, nije moguće stabilizovati region zapadnog Balkana i da BiH zato mora da ima što bolje odnose sa Beogradom.

Radmanović je rekao za sutrašnje izdanje srbijanskih “Večernjih novosti” da je teško objasniti zašto bošnjački establišment odbija tu saradnju, jer sarajevski političari moraju da shvate da BiH ne može ići naprijed bez dobrih odnosa sa susjednim zemljama, posebno sa Srbijom.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je ključni faktor političke stabilnosti zapadnog Balkana, jer se zvanični Beograd drži principa da zemlje regiona ne mogu da budu članice EU bez dobrosusjedskih odnosa.

“Predsjednik (Srbije Boris) Tadić posljednjim istupanjima i potezima pokazuje da je prvi lider regiona kada je riječ o unapređenju saradnje između država”, ocijenio je Radmanović, istakavši da su odnosi Srbije i RS i dalje na izuzetno visokom nivou.

Naglasivši da nema zahlađenja odnosa između RS i Srbije nakon potpisivanja istanbulske deklaracije, Radmanović je objasnio da primjedbe iz RS na tu deklaraciju nisu upućene Srbiji i Tadiću, već predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, koji je “samovoljno i neovlašteno potpisao taj dokumenat, bez saglasnosti Predsjedništva BiH”.

“Njegovi potezi štete ugledu BiH i stvaraju osećaj da je nemoguće izgraditi modernu demokratsku državu. Tadić, sa druge strane, želi dobre odnose Beograda sa Federacijom BiH, i mi nismo protiv toga”, istakao je Radmanović i dodao da istanbulska deklaracija nije nimalo ugrozila saradnju, niti bilo koji drugi dokument može da poremeti odnose RS i Srbije.

On kaže da nije optimista da će zakon o popisu stanovništva 2011. godine uskoro biti usvojen zbog, kako je naglasio, tvrdog stava bošnjačkih političara.

“Time se nanosi ogromna šteta BiH, jer zemlja već 20 godina nije obavila popis. Odbijanjem popisa sarajevski političari žele da održe svoju priču o ratu u BiH”, istakao je Radmanović.

On je izrazio očekivanje da će na Samitu “EU – zapadni Balkan”, koji bi trebalo da bude održan 2. juna u Sarajevu, biti potvrđeno da je BiH ispunila sve uslove potrebne za ukidanje šengenskih viza i da će biti dat snažan podstrek zemljama zapadnog Balkana za ubrzanje evropskog puta.

“Mi smo ispunili 174 uslova EU potrebna za ukidanje viza i Evropska komisija to treba da kaže”, rekao je Radmanović.

Govoreći o Deklaraciji o Srebrenici, koju je usvojio parlament Srbije, srpski član Predsjedništva BiH je rekao Srbija ima pravo da usvoji ono što misli da je za nju korisno, ali da je stav Srpske je da bi bolje bilo da je Srbija jednom deklaracijom osudila sve zločine u regionu, a to treba da učine i ostali.

Izvor: 24sata.info

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši