Tvrđava Gradina Srebrenik

PROTIV RS-a PODNESENO OKO 4.000 TUŽBI GRAĐANA IZ FBiH

BANJA LUKA, 24. januara – Glavni pravobranilac Republike Srpske (RS) Slobodan Radulj potvrdio je danas da je u posljednjih godinu dana podneseno oko 4.000 tužbi građana Federacije BiH protiv RS-a za nematerijalnu ratnu štetu.

Ilustracija

Radi se o tužbama rodbine poginulih i ranjenih u bombardovanju Sarajeva, Tuzle i drugih gradova i mjesta u FBiH, a kao pravni osnov uzimaju se presude Haškog tribunala vojnom i političkom rukovodstvu RS-a.

Tužbe su podnesene sudovima u FBiH, a najviše u Sarajevu i Tuzli, a Radulj je naveo da je Pravobranilaštvo odgovorilo na sve te tužbe i u toku su sudski postupci.

„Ishod ovih tužbi je jako neizvjestan“, tvrdi Radulj, koji brani stav da je Pravobranilaštvo moralo na njih odgovoriti, jer bi sudovi donijeli odluke da se RS njima i ne protivi „što bi za nju bilo jako opasno“.

Ustvrdio je i da, kada su, primjera radi, u pitanju postupci u Tuzli, Pravobranilaštvo vrši „svojevrsnu reviziju krivičnog postupka koji je vođen protiv generala Novaka Đukića“ te „traže da se ponovo suoče vještaci i utvrdi na osnovu čega je RS kriva za ‘Tuzlansku kapiju’ i drugo“.

Radulj navodi i da veliko opterećenje za rad te institucije predstavljaju tužbeni zahtjevi osoba koje su boravile u sabirnim centrima i logorima te tužbe zbog rušenja vjerskih objekata.

Veliki broj tužbi odnosi se, kaže, i zbog neosnovanog lišenja slobode, oslobađajuće krivične presude, čiji ukupan tužbeni zahtjev protiv RS-a iznosi oko 10 miliona KM.

Radulj je, u obraćanju poslanicima, koji danas u nastavku ranije prekinute sjednice Narodne skupštine RS-a razmatraju izvještaj Pravobranilaštva RS-a o radu u 2010.godini, naveo da se ta institucija suočava s tužbama iz oblasti radnih odnosa i drugim pitanjima.

Radulj je posebno izdvojio „predmet Alijagić“, kao karakterističan, jer se vodi više od 13 godina.

On tvrdi da je „prava istina“ da je „RS nakon sramne presude Ustavnog suda BiH dužna da braći Alijagić plati oko 4,8 miliona KM s kamatama, ali u obveznicama“, a do sada im je isplaćeno oko 1,7 miliona s kamatama i to je bilo 2005., dok poslije nije bilo isplata po osnovu elektroda uništenih tokom rata.

U toku je drugi sudski postupak, koji se odnosi za mašine Alijagića s tužbenim zahtjevom od 2,2 miliona KM i taj postupak, tvrdi Radulj, „govori o stanju u pravosuđu BiH“, ustvrdiši da je prisutno lažno sjedočenje, simptomatična vještačenja i naklonost nekih sudija…

U 2010. Pravobranilaštvo RS-a imalo je u radu 25.086 predmeta za nadoknadu ratne štete u vrijednosti od 845,1 milion maraka, a riješena su 4.272 spora u vrijednosti od 49,6 miliona KM. Od 2006.godine do danas je 14.948 bivših boraca i ratnih invalida sklopilo poravnanje s Pravobranilaštvom u iznosu od 143,1 milion KM, a isplata se vrši u obveznicama.

U 2010. Pravobranilaštvo RS-a je imalo u radu 14.994 parnična predmeta, a koji su najsloženiji, a riješen je 3.021 predmet, ukupne vrijednosti 173 miliona KM, pri čemu su spor dobili 1.766 predmeta, u vrijednosti od 150,3 miliona KM, a izgubili su sporove u 512 predmata u vrijednosti od oko 7,8 miliona KM.

To su, kaže, najbolji rezultati koje su imali, ali je apostrofirao i da je značaj iznos tužbi koji se podnose protiv RS-a i njenih općina, što značajno može ugroziti njihove budžete.

Nakon razmatranja ove tačke u Skupštini je počela rasprava o izvještaju o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba.

(FENA/Srebrenik.NET)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši