Tvrđava Gradina Srebrenik

Pronađeno tijelo dječaka Ratka Makarića, nestalog prije tri godine?

U Potkozarju kod Banje Luke policija je pronašla skeletni sistem koji bi prema prvim preliminarnim DNK rezultatima mogao odgovarati prije tri godine nestalom četverogodišnjem Ratku Makariću iz obližnjeg sela Idžani, saznaje Fena.Dječak je nestao 16. jula 2007. godine i nakon toga za njim su tragali policija, mještani, lovci, vojska, EUFOR, a jedno vrijeme bila je angažirana i ekipa Gorske spasilačke službe iz Hrvatske.

Kako Fena saznaje, mještanin sela Josipovići je jučer u večernjim satima obavijestio policiju da je dok je brao gljive našao ljudsku lobanju.

Po izlasku na teren istražitelji MUP-a RS su u neposrednoj blizini našli još ostataka skeletnog sistema, po kojima se može zaključiti da se radi o djetetu, a na osnovu vremena odnosno starosti kostiju moguće je da se radi o dječaku Ratku Makariću za kojim se protklih godina vodila stalna ali beuzpješna potraga.

Međutim, još se čekaju završna riječ sudskog vještaka i drugi rezultati istrage policije RS-a u koju se u ovom slučaju uključila u velikom broju radeći na ovom, jednom od najmisterioznijih nestanaka osoba u RS-u.

Činjenica je i da problem predstavlja izuzetno neprohodni zapušten teren u selu Josipovići u Potkozarju.

Podsjećanja radi, Ratko Makarić iz sela Idžani u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Potkozarje nestao je 16. jula 2007. godine, kada je sa stricem otišao da napoji konje na potoku u selu Josipovići.

U potrazi za dječakom u jednom momentu bilo je uključeno oko 150 pripadnika Centra javne bezbjednosti Banja Luka, 100 pripadnika Oružanih snaga BiH, mještani okolnih naselja, studenti iz Banje Luke…, a bio je angažiran i helikopter EUFOR-a koji ima opremu za noćno osmatranje i detekciju toplote ljudskog tijela.

Jedini rezultati bili su pronađeni mobilni telefon, burence plastičnog pištolja i trag stopala u sasušenoj lokvi. Dječaku nije bilo traga.

Za vrijeme istrage MUP RS-a je vršio i određene operativne provjere, poligrafisao određene osobe, te nisu bile isključene bilo kakve mogućnosti kada je u pitanju nestanak ovog dječaka, za koji su bile vezane i neke informacije da je viđen u Italiji, što je provjeravao i Interpol.

sarajevo-x.com

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši