Priča o tuzlanskom javašluku… (II) KO JE KOGA PREVARIO?

Očekivati da će se priča o agoniji završetka stambene zgrade SPO „15.maj“ okončati nakon jednog teksta, press konferencije ili nekog saopštenja bilo bi isuviše optimistično. Naprotiv. Stvari se polagano  otkrivaju kako jedni po jedni akteri, uključeni u ovu nesvakidašnju priču, iznose svoje stavove i tvrdnje, a sve u cilju da se prevareni kupci napokon primire.

Za pretpostaviti je da Gradskoj vlasti nikako nije u cilju da se diže bilo kakva prašina oko ove neslavne gradnje. Gradskoj vlasti nije u interesu ni protest prevarenih kupaca nedovršene zgrade „15.maj“ koji je zakazan za ponedjeljak 6.novembar 2017.godine. Da bi to na neki način amortizovali Gradske vlasti su se u nedjelju, u predvečerje protesta preverenih kupaca, oglasile Saopštenjem za javnost kako građani Tuzle ne bi bili u nedoumici oko svega što se događa.

Pa da idemo redom: Gradska uprava u Saopštenju za javnost u povodu najavljenog okupljanja kupaca stanova tvrdi  kako „razumiju revolt prevarenih kupaca (dakle i Gradske vlasti priznaju da su kupci prevareni) zbog gradnje stanova i ugovora za njihovu kupovinu koje su potpisivali sa tadašnjom direkcijom za izgradnju i GIPROM-om. Razumiju oni oštećene kupce, ali žele da građani znaju da kupce nije oštetila opština, nego oni sa kojima su ugovore potpisivali…

Grad Tuzla sa namjerom da pomogne kupcima priprema tematsku sjednicu Općinskog vijeća. Također, Gradske vlasti smatraju i to ističu u Saopštenju da  zarište ovo problema leži u neispunjavanju različitih ugovora od strane GIPROM-a i Direkcije. I onda slijedi pitanje: „IMA LI PRAVO GRAD TUZLA BUDŽETSKIM SREDSTVIMA SVIH GRAĐANA PREUZIMATI ODGOVORNOST ZA ONE KOJI SU KUPCE OŠTETILI!? Godinama tražimo odgovore na ova pitanja, a ugovori i odgovori se od nas kriju”… Na kraju Saopštenja i obećanje da će gradske vlasti učiniti sve da po zakonu pomognu prevarenim kupcima.

Kad ovo pročitate stvarno morate saosjećati sa gradskim vlastima zbog problema u koje su ih uvukli i Direkcija i GIPROM.

Vratimo se na onaj dio iz Saopštenja u kojem stoji pitanje ima li pravo grad Tuzla  novcima budžeta, dakle sredstvima svih građana plaćati dugovanja prema kupcima. Pitanje zahtijeva horski odgovor – ne može!!

Ipak, može. Evo i kako. Prenosimo samo dio stenograma od 16.novembra 2016.godine sa sastanka kod gradonačelnika Jasmina Imamovića u povodu završetka objekta 15.maj na kojem su pored oštećenih kupaca i direktor GIPROM-a Salih Šabović, i resorni pomoćnici načelnika uz sekretara općine/grada.  Stenogram ima 16 stranica i na 9-toj stranici Jasmin Imamović između ostalog kaže:

„Dakle mi nudimo  da grad Tuzla umjesto Direkcije plati ove dozvole, da se plati priključak za vodu, da se plati priključak na grijanje, sve smo izračunali. Nakon toga moramo ući u pregovore da nam prođe ta odluka na Vijeću u budžetu….“ . Zatim u nastavku istog stenograma Imamović kaže i ovo: „ Mi znamo da je greška Direkcije, dakle nema susjednih zemalja. Nema ni ovdje. U 100 godina stambene izgradnje u Tuzli ovo je prvi objekat koji je ovako kasnio. Vidite nešto 420.000 KM hoćemo da damo iz dva razloga. Da pomognemo kupcima i da se završi zgrada, da prestane ta noćna mora. Mi kad to izdvojimo u budžetu, kad se dobije ta dozvola….obezbjeđujemo i grijanje i vodu…ne mogu ja da obećam ovu struju jer je to Elektrodistribucija. Izračunali smo da je po kupcu, da uđu u stan, to bilo negdje oko 1700 KM. Ljudi su dali brdo para. Smatram da kad je neko dao brdo para da se ovo mora riješiti i nije mnogo 1700. Po kupcu. Nisu svi kupci isti, neko ima više kvadrata, neko manje…“.

Otprilike to su rečenice, crno na bijelo iz stenograma. Poslije slijedi priča o lobiranju među vijećnicima da se ovo nekako ugura u novi budzet kako bi stanari već do konca marta 2017.godine uselili u svoje stanove.

Vjerovatno ovo nije ništa novo. Na ovakvim dogovorima i pričama počivaju politike; na obmanama, lobiranjima, obećanjima da biste na kraju vidjeli da skoro ništa sa ovog sastanka nije realizovano.

I s razlogom se očekuje  protest revoltiranih prevarenih kupaca.

Sada ustvari i vidimo kako je politika umijeće nemogućeg i da ona rečenica iz Saopštenja gradskih vlasti o tome imaju li prava da troše budžetske pare svih građana je obična manipulacija u cilju dobivanja na vremenu, u cilju skidanja odgovornosti na čiju adresu je sve to upućeno. Zanimljivo je, a vidi se i u ovom stenogramu da Gradske vlasti Direkciju priznaju kao svoje preduzeće. Prije tačno godinu dana Direkcija je bila općinska/gradska. U svim kasnijim obraćanjima, gradske vlasti se nje  odriču. Naprasno je  zaboravljeno pravo, zaboravljen je prenos nadležnosti osnivača etc…..

Zanimljiva je sva ta priča sa Direkcijom za izgradnju i opštinom Tuzla, odnosno gradom Tuzla. Sad je malo tuzlanska, pa onda to nije. Zato ide u stećaj. Međutim, njenu priču biće zanimljivo pročitati iz ugla finansijske policije federalnog Ministarstva finansija BiH. O tome u sljedećem nastavku.

Pribilježila: Biljana S.Tomić

The post Priča o tuzlanskom javašluku… (II) KO JE KOGA PREVARIO? appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]