Priča o Bori Petroviću, borcu Armije BiH – Živi u kontejneru bez ogrijeva, struje i vode! (VIDEO)

Teško je početi priču o Bori Petroviću, ratnom vojnom invalidu sa procentom od 60%, čovjeku, borcu Armije Republike BiH koji već 17. zimu dočekuje u kontejneru. Sve ove godine mirni i tihi čovjek, Boro Petrović živio je skriven od svjetla grada, tiho, mirno, nečujno i nenametljivo. Živio je kako samo on zna i umije.

U organizaciji Ratnih vojnih invalida Tuzla kažu da ga imaju u evidenciji, ali da se nikada nije obratio za bilo kakav vid pomoći. Za njega su kažu čuli od nekih njegovih saboraca i zajedno sa njima posjetili Boru Petrovića na kopu jezera Šićki Brod gdje živi i danas bez struje, vode, ogrijeva.

“Ovo je čovjek koji nam se nikada nije obratio za pomoć, za njegovo stanje smo čuli od nekih njegovih saboraca i to je bilo dovoljno da ga posjetimo. Kažu da je bio i gladan i žedan, ali ponos Bore Petrovića svih ovih godina jači i od gladi i žeđi i teških zima koje je ovdje preživljavao. Danas smo za našeg saborca obezbijedili hranu, lijekove i osnovne potrebštine, kupili smo mu i peć za grijanje koju vjerovali ili ne nije imao. Od danas, kada znamo za ovaj slučaj krećemo u akciju da se naš saborac i stambeno i socijalno riješi, onoliko koliko mi možemo kao organizacija a imamo dobru saradnju i sa gradskim i kantonalnim vlastima pa ne sumnjam da ćemo vrlo brzo riješiti Borine probleme”, rekao nam je Nihad Bukvić, predsjednik ORVI Grada Tuzla.

Javno komunalno preduzeće “Komunalac” Tuzla je istog dana za Boru obezbijedilo ogrijev u vidu tone uglja, drva za zimu i radnika koji su to sve pospremili za tešku Borinu zimu. Odmah je reagovao i Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević koji je poslao paket hrane. Zanimljivo je bilo kada su iz ministarstva pitali za adresu na koju će dostaviti paket, iz organizacije RVI Tuzla jednostavno su rekli “Kontejner bb”.

Treba reći i to da je Boro Petrović bio jedan od komandira voda na samom početku rata i da je prema izjavama njegovih saboraca bio jedan od onih koji se prvi popeo na tunel Čaklovići sa zastavom Ljiljana i tamo na jedno zidu napisao kratko “TO A R BiH”.

Svako ko želi pomoći ovom čovjeku može to uraditi pozivom na broj 035/264-619, ured Organizacije RVI Grada Tuzla a oni će kažu pomoći da odete lično posjetiti ovog čovjeka ili vašu pomoć ako to Vi ne možete odnijeti do Bore.

Izvor: TIP

 

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]