Priča iz Prijedora: Djeca sa smetnjama u razvoju mogu puno da doprinesu društvu

Useljenjem u novoizgrađeni objekat prije sedam godina, njegovim opremanjem i obezbjeđenjem kadra, stvoreni su uslovi za izvođenje obrazovnog procesa prema utvrđenim standardima i omogućena maksimalna posvećenost svakom djetetu.

 Rekla je ovo u razgovoru za Anadolu Agency (AA) dr. psihologije Slađana Radaković, direktorica prijedorske Javne ustanove Centar “Sunce” u kojoj se obrazuju djeca sa prijedorske regije sa lakom i umjerenom retardacijom.

“Ove godine slavimo 45 godina postojanja i sama činjenica govori koliko ona postoji i koliko je bitna jedna ovakva ustanova. Trenutno imamo šest stručnih saradnika: senzorovog integratora, psihologa, pedagoga, fizioterapeuta, logopeda i medicinsku sestru, što opet govori šta mi sve nudimo našim učenicima kad su samo individualni tretmani, kazala je dr. Radaković.

Dodala je da Centar “Sunce” ima 56 zaposlenih, anagažovanih na obrazovanju i brizi o učenicima.

Ta ustanova je regionalni centar u kojem se obrazuju osnovci sa lakom i umjerenom retardacijom i srednjoškolci sa lakom retardacijom

Centar “Sunce” broji 116 učenika, među kojima je 27 srednjoškolaca, koji se obrazuju za zvanje kuhara, krojača i bravara.

“Učestvujemo u svim aktivnostima koje organizuju bilo grad, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, ili Republički pedagoški zavod i to je pravi primjer inkluzije u praksi. Mislimo da nema nijednog dešavanja, a da naša škola na neki način nije pozvana direktno ili indirektno da učestvuje u programu”, istakla je dr. Radaković.

Svoju tvrdnju potkrijepila je podatkom da će se na Sajmu zanimanja, koji se pod pokroviteljsvom Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Republičog pedagoškog zavoda održava u Prijedoru predstaviti sa svoja tri zanimanja i da će njihovi učenici koji se obrazuju za kuhare, pripremiti supu za učesnike na Sajmu.

Uspjesi i u sportskim aktivnostima

Učenici ovog Centra odavno su poznati po svojim vannastavim aktivnostima i koriste svaku manifestaciju da se prijedorskoj javnosti predstave svojim ručnim radovima rađenim od različitog materijala.

Učestvuju zajedno sa ostalim prijedorskim osnovim i srednjim školama na različitim konkursima sa svojim radovima na i osvajaju nagrade.

Prije nekoliko godina oni su na međunarodnoj izložbi, orgaizovanoj u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci, za svoja tri rada osvojili sve tri prve nagrade, a njihovi likovni radovi našli su se i u izložbenom prostoru “Koraci“ u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, ali i na zidovima zgrade gradske uprave u Prijedoru, potvrdivši da je talenat za likovnu umjetnost na ovom prostoru neiscrpan.

Pobjednički pehari sa sportskih takmičenja izloženi u hodniku, podsjećaju da su i u sportu izuzetno aktivni.

U bosanskohercegovačkoj košarkaškoj reprezentaciji, koja je na evropskoj olimpijadi u Rimu u konkurenciji 50 država osvojila srebrnu medalju bili su i njihovi učenici, a bili su učesnici i na svjetskoj olimpijadi u Šangaju na kojoj je učestvovale reprezentacije iz 126 država.

Iz Centra “Sunce” poručeno je da njihovim učenicima nije potrebno da ih se sažaljeva, već da im se da pruži podrška i šansa da pokažu šta znaju i umiju, a uvjerili smo se da znaju i mogu dosta toga.

U njihovu kreativnost uvjerio se i direktor “Central” osiguranja koji im je povjerio izradu 500 bedževa sa logom njihove osiguravajuće kuće, međutim takvih kao on je malo.

Poslodavci izbjegavaju osobe sa intelektualnim smetnjama

Pedagog u Centru “Sunce” Mileva Mandić kazala je da su mogućnosti njihovih učenika koji iz škola izlaze kao kvalifikovani kuhari, krojači i bravari, da se zaposle, u startu smanjene, jer su izjednačeni na tržištu rada sa ostalim koji traže posao.

“Poslodavci imaju određene olakšice prilikom zapošljavanja osoba sa smanjenim nekim mogućnostima, međutim to nerjetko izbjegavaju koristiti. Ako zapošljavaju invalide, to su uglavom ratni vojni invalidi, ili lica sa fizičkim oštećenjem, znači tjelesnim oštećenjem, dok izbjegavaju zapošljavanje osoba sa intelektualnim smetnjama”, naglasila je Mandić i napomenula da poslodavac želi da se norma ispoštuje, a ne da se ona prilagođava osobama sa smanjenim nekim kapacitetima.

Mandić smatra da poslodavci griješe što ne pokazuju interes za zapošljavanje njihovih svršenih srednjoškolaca, jer u toku obrazovnog procesa oni prema planu i programu sedmično imaju 18 časova praktične nastave i ocjenila da u srednjim školama nemaju organizacijsku mogućnost da svoje planove i programe realizuju.

Kazala je da menadment škole iz godine u godinu radi na poboljšavaju materijalno–tehničkih uslova u obrazovnom procesu i da je rezultat toga i kompletna savremena kuhinja, čija je vrijednost oko 34 hiljade KM, koju im je posredstvom Prijedorske agencije za ekonomski razvoj (PREDA), donirala ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini, te dodala da im je u planu dodatno opremanje krojačke i bravarske radionice.

Visoka nezaposlenosti svršenih srednjoškolaca Centra “Sunce” dodatno usložnjava ionako tešku socijalnu situaciju njihovih porodica, kod kojih 85 posto nema zaposlenja, već se izdržavaju od dječijeg doplatka, novčane pomoći, ili takozvanog rada na dnevnicu.

Brojni sadržaji za korisnike centra

Stručna saradnica u centru, socijalna radnica, Ljubica Ivetić, kazala je da se trude da u granicama svojih mogućnosti pruže pomoć učenicima i njihovim roditeljima.

“Po dolasku u školu djeca idu na doručak, a ručak nakon završetka nastave. Trudimo seda sa svu djecu obezbjedimo besplatan prevoz. Takođe, smo organizovali posebne linije naših prevoznika, da voze djecu od škole do kuće, ili do stajališta u blizini kuće, čime olakšavamo roditeljima da ne idu u pratnji učenika, nego ostaju kod kuće ili rade neke druge poslove”, naglasila je Ivetić.

Ivetić je dodala da škola djeci obezbjeđuje zdravstveno osiguranje, organizuje mature, obezbjeđuje novogodišnje paketiće, vodi ih na pozorišne predstave, organizuje odlaske na izlete, fotografisanje i tako se trude da ne budu uskraćeni za ništa u odnosu na svoje vršnjake.

Ona je kazala da su lani išli na ekskurziju u grad Zaječar, koji je nakon upoznavanja sa njihovim radom izrazio želju da im budu gosti.

Kod svojih domaćina boravili su tri dana, gdje su učestvovali i u predviđenom programu.

Profesor fizičkog vaspitanja u Centru “Sunce” Dragan Rađenović je skrenuo pažnju da trebamo raskrstiti sa predsrasudama i ugledati se na razvijene zemlje kako se odnose prema ovakvoj djeci.

“Ovo su djeca koja kada im uputite jedan osmjeh, oni vam stotinu puta više vrate. Djeca koja ne znaju lagati. Ja sam mislio da sam zalutao, ali vidim definitivno da nikad ovaj posao ne bi napustio. Uvuku vam se pod kožu i takvu toplinu odašilju da to čovjek bukvalno ne može opisati”, rekao je Rađenović.

Izvor/Fokus.ba

The post Priča iz Prijedora: Djeca sa smetnjama u razvoju mogu puno da doprinesu društvu appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]