Presušili kanali u Veneciji

Kanali u Veneciji presušili su nakon više sedmica bez kiše, a fotografije iz grada pokazuju gondole nasukane na presušena korita u blizini Rialto mosta.

Osim nedostatka padavina, sušu su uzrokovale i niske plime.

Nivoi vode, kako je objavljeno, iznose 60 centimetara ispod najnižih dozvoljenih vrijednosti.

Ovo je treća godina zaredom da čudni fenomen pogađa grad, izazivajući haos u saobraćaju, budući da su vodeni taksiji i transport zaustavljeni.






Također, Veneciju često posljednjih godina pogađaju i poplave.

Kada su 2015. godine kanali presušili, lokalni eksperti izjavili su da na to ne utječu samo vremenske prilike, nego i loše održavanje. Prema njima, stanovnici su više zabrinuti za poplave, što je rezultiralo trošenjem oko pet milijardi eura na kreiranje barijera, što znači mnogo manje novca za rutinsko čišćenje korita.

Istraživanja pokazuju da Venecija tone svake godine 1-2 milimetra, što je do sada stvorilo mnoge probleme i uništilo stara stepeništa.

Izvor: avaz

The post Presušili kanali u Veneciji appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]