Praljak ogromnu imovinu ostavio sinu poznatog pjesnika

Hrvatski general Slobodan Praljak, koji je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu izvršio samoubistvo popivši otrov, prepisao je svu svoju imovinu svom posinku Nikoli koji je zapravo sin iz prvog braka poznatog hrvatskog pesnika i disidenta Gorana Babića, koji već godinama živi u Beogradu.

 Praljak i Babić su inače obojica odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, o čemu je već ranije pisala hrvatska štampa.

Praljak, koji odudara od profila drugih haških optuženika iz redova vojnih komandanata, završio je tri fakulteta. Elektrotehniku je diplomirao 1970. godine, a 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju.

Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

On je se prvo bavio pozorišnom režijom, a kasnije je snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“, kao i film „Povratak Katarine Kožul“”.

Praljak, koji je rođen 1945. godine, u gimnaziju je išao u Širokom Brijegu, a bio je u istom razredu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom.

Prijateljstvo Praljka i Babića, međutim, završeno je nakon što je Praljak „preoteo“ Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu, a njih dvoje su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Dok je književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, napustio Hrvatsku i Zagreb i otišao u Beograd 1991. godine, Praljak je otišao drugim putem na talasu desnice i ekstremizma koji ga je naposletku i odveo u Hag.

Babić danas živi u Beogradu sa drugom suprugom Mladenkom. Kada je reč o imovini Praljka koju je prepisao posinku, on je ostavio za sobom priličan imetak, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

(fakti.org)

The post Praljak ogromnu imovinu ostavio sinu poznatog pjesnika appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]