Tvrđava Gradina Srebrenik

Povratnici nezadovoljni Nacrtom zakona o budžetu institucija BiH

Unija za održivi povratak i integracije u BiH iznenađena je i zabrinuta nakon jučerašnjeg usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH za 2012. godinu kojim su predviđena minimalna sredstva u stavci za izbjeglice. Sa ovakvim izdvajanjem mogao bi ozbiljno biti doveden u pitanje proces povratka i integracije izbjeglih i raseljenih lica u BiH.
Kao mreža koja okuplja 104 lokalna udruženja/udruge iz cijele Bosne i Hercegovine, obratiti ćemo se članovima Predsjedništva BiH i tražiti da ova institucija kao zvanični predlagač budžeta poveća sredstva za ovu namjenu.
Dajemo punu podršku Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je opravdano tražilo realna sredstva za implementaciju Aneksa VII dejtonskog mirovnog sporazuma (u skladu sa Revidiranom strategijom Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII dejtonskog mirovnog sporazuma).
Usvajanje Nacrta budžeta institucija BiH za 2012. godinu daje lošu poruku predstojećoj Donatorskoj konferenciji za konačno rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih lica, a koja će se održati u Sarajevu 24. aprila 2012. godine.
Očekujemo da će članovi Predsjedništva BiH pokazati ozbiljnost u namjeri da se trajno riješi pitanje povratnika, izbjeglih i raseljenih lica u BiH zajedno sa međunarodnom zajednicom koja pokazuje spremnost.

(PRESS SLUŽBA UZOPI u BIH)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši