Povećanjem cestarina rastu cijene mlijeka, brašna, mesa, povrća…

Dom naroda Parlamenta BiH po hitnom je postupku usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, koji predviđa povećanje cestarine za sve vrste goriva za 0,18 KM s PDV-om. Potrebno je još spomenuti zakon usvojiti u Zastupničkom domu, što će neminovno dovesti do novog poskupljenja goriva u BiH.
Nakon što se mjesecima pokušavalo stvoriti parlamentarnu većinu za povećanje trošarina, političari su našli spasonosno rješenje – neće se povećati trošarine, nego cestarine. Tako, prema novom zakonskom rješenju, nećemo plaćati veće trošarine, ali hoćemo cestarine što, kažu, neće rezultirati linearnim poskupljenjem litre dizela ili benzina za 15 feninga, već samo 5 do 7 feninga?! Zapravo, sve je po starom, samo malo drugačije upakirano, a najdeblji kraj opet će izvući građani. Pa tako, nakon povećanja cijena cigareta, koje uobičajeno poskupljuju za novu godinu, građane očekuje i poskupljenje svega ostaloga.
Lančana poskupljenja
Iz udruga potrošača ističu kako, kad god u državnoj blagajni ustreba novca, ceh plate građani, od kojih većina ionako jedva spaja kraj s krajem. – Ovdje nije problem samo u skoku cijene goriva nego i činjenici da ćemo se jako brzo suočiti s poskupljenjem mnogih proizvoda, prije svega, hrane. To će biti veliki udar na kućne proračune građana s obzirom na činjenicu da mnogi od njih odavno jedva preživljavaju – ističu iz udruga. Ekonomisti objašnjavaju kako udio goriva u poslovanju prijevoznih poduzeća iznosi 50%, zbog čega će skok njegove cijene dovesti do značajnih promjena kako za te tvrtke tako i za građane.
– Kad litra poskupi za deset posto, cijena prijevoza ide gore najmanje za pet posto. To znači da će svi oni koji se bave prijevozom poskupiti svoje usluge, što će na kraju platiti građani – objasnio je za EuroBlic ekonomist Zoran Pavlović.
Prema njegovim riječima, za očekivati je i značajno poskupljenje svih proizvodnja u kojima se gorivo koristi kao energent.
– Problem je što će skok cijene goriva dovesti do lančanoga poskupljenja svih roba u čijoj se proizvodnji gorivo koristi. Naime, poskupjet će svaka razina proizvodnje koja podrazumijeva upotrebu goriva. Samim tim skočit će i cijene konačnih proizvoda, prije svega hrane, i to za pet do deset posto. A to nije zanemarivo poskupljenje – kaže Pavlović.
Činjenica je da, kad cijene goriva odu gore, slijede lančana poskupljenja, prije svega osnovnih životnih namirnica, poput brašna, mlijeka, mesa. Poskupjet će doslovno sve jer, kako bi se proizveo i distribuirao bilo koji proizvod, potrebno je gorivo. Povećanjem nameta na gorivo razočarani su i poljoprivrednici koji kažu kako se dizel koristi i u ratarstvu i stočarstvu jer se na farmama sve radi dizelskim motorima. Ističu kako će se sve to odraziti i na njihove i na proračune građana koji kupuju njihove proizvode, čija će cijena u konačnici morati biti veća.
Kupovna moć sve manja

Kupovna moć bh. građana iz godine u godinu je sve manja. Cijene osnovnih namirnica stalno rastu, a plaće su već godinama iste. Sve više je onih koji si ne mogu priuštiti ni osnovne životne namirnice, a vlasti već standardno, kad im zatreba novca, uzimaju ga preko leđa građana. Ako novi Zakon o zabrani pušenja i ne natjera veliki broj građana da se ostave tog poroka, to će svakako učiniti nove, veće cijene već na početku 2018., kad uobičajeno dolazi do povećanja trošarina na te proizvode. Cijene cigareta u BiH su prema platežnoj moći već sad najviše u Europi, a isto je i s većinom drugih proizvoda.

Izvor: vecernji.ba

The post Povećanjem cestarina rastu cijene mlijeka, brašna, mesa, povrća… appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]