Tvrđava Gradina Srebrenik

Povećana kazna Sedinetu Kariću zbog porezne utaje

Karic
Apelaciono vijeće Suda BiH jučer je izreklo drugostepenu presudu Sedinetu Kariću iz Srebrenika te njegovoj supruzi Senidi Karić, Mehmedu Salkiću, Amiri Zahirović, Eldaru Maliniću, Besimu Jahiki i Novaliji Zukiću, koji su proglašeni krivim za produženo krivično djelo porezna utaja.

S tim u vezi, Sud je optuženog Sedineta Karića osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a kao sporedna izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 50.000 KM. Također, od optuženog Sedineta Sud je oduzeo imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 2.687.532,55 KM.

Prvostepenom presudom Karić je bio osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 800.000 KM. On se branio sa slobode, a jučer je doneseno rješenje kojim se Kariću ponovo određuje pritvor.

Optužena Senida Karić odlukom Apelacionog vijeća dobila je godinu zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, dok je optužena Amira Zahirović osuđena na dvije godine i novčanu kaznu u istom iznosu. Mehmed Salkić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju 3,5 godine i 30.000 KM novčane kazne, Novalija Zukić na 2,5 godine i kaznu od 20.000 KM. Besim Jahik dobio je tri godine zatvora i novčanu kaznu od 25.000 KM, a Eldar Malinić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i 30.000 KM novčane kazne.

Karić je bio poznat po švercu tekstilne robe iz inozemstva i izbjegavanju plaćanja poreza i carinskih dažbina, podmićujući carinike.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši