Tvrđava Gradina Srebrenik

Porodica ratnog zločinca Ratka Mladića traži da se on proglasi mrtvim

Zvaničan podnosilac zahtjeva je njegov sin Darko

Uslov da se proglasi da je neko mrtav jeste da pet godina nije viđen i da ima minimum 70 godina, naveo je Šaljić

Advokat porodice ratnog zločinca i haškog bjegunca Ratka Mladića predao je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu prijedlog da se Mladić proglasi mrtvim.

– Na ovaj korak porodica se odlučila jer od februara 2003. nema nikakvog traga da je Ratko Mladić u životu. A u međuvremenu porodica je trpjela ogromne pritiske, rekao je advokat Miloš Šaljić novinarima.

Uslov da se proglasi da je neko mrtav jeste da pet godina nije viđen i da ima minimum 70 godina, naveo je Šaljić.

S obzirom na to da Mladić ima 68 godina, što se vidi iz izvoda iz matične knjige, izvađenom jučer u Kalinoviku, uz prijedlog je zatraženo da se pribavi medicinska dokumentacija sa Vojno medicinske akademije.

Iz te dokumentacije, rekao je Šaljić, vidi se da je Mladić od 1996. teški bolesnik koji je te godine preživio moždani udar, a nakon toga je liječen od stomačnih i kardiovaskularnih tegoba.

Advokat je naveo da se postavlja pitanje da li Mladić, kao lice kome je potrebna stalna medicinska njega, “može da živi u progonima po pećinama i jazbina”.

Zvaničan podnosilac zahtjeva je sin haškog optuženika Darko Mladić.

Šaljić je naveo da postupak odlučivanja o tom prijedlogu traje od šest mjeseci do dvije – tri godine, u zavisnosti od ažurnosti suda.

On je dodao da sudija prije nego što donese odluku treba da provjeri da li je prijedlog sastavljen u skladu sa zakonom, provjeri činjenice na koje se podnosilac poziva i pribavi potrebne dokaze.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu zvaničnika Haškog tribunala da uprkos prijedlogu neće obustaviti potragu za Mladićem, Šaljić je rekao “Haški tribunal ima pravo i obavezu da ne uvaži” taj prijedlog.

– Od toga mnogi žive. Neka oni dalje tragaju, a mi radimo onako kako mislimo da je ispravno, rekao je Šaljić.

Podnosilac navodi da se kao momenat smrti može smatrati 1. mart 2008. kada je isteklo pet godina od kada je Mladić posljednji put viđen

Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i uzimanje međunarodnih talaca.

dnevniavaz.ba

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši