Poljoprivrednici neće više morati obilaziti šaltere kad traže poticaje

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu Farmer portal koji bi poljoprivrednicima u BiH trebao olakšati apliciranje za poticaje. Svi registrirani poljoprivrednici mogu otići na internetsku stranicu www.farmerportal.ba i provjeriti na koje poticaje imaju pravo. Na istome mjestu mogu preuzeti obrazac za prijavu i pratiti status podnesenih zahtjeva.

Resorni ministar Šemsudin Dedić je naglasio da će i općinske, kantonalne i federalne službe kao i inspekcije moći tako lakše vršiti kontrolu i nadzor nad trošenjem sredstava. Ovaj poljoprivredni informacijski sistem je i jedna od obaveza Bosne i Hercegovine koju mora ispuniti tokom integracije u Evropsku uniju.

– Konačno imamo tačan popis poljoprivrednika i znamo kojom se vrstom djelatnosti bave. Ovi podaci će nam omogućiti da bolje planiramo raspodjelu budžetskih sredstava te da uredimo sistem dodjele poticaja – kazao je Dedić i naglasio da će samo registrirani poljoprivrednici moći aplicirati za poticaje, kao i za potpore iz pretpristupnih fondova EU-a.

To bi trebalo eliminirati i mogućnosti bilo kakve zloupotrebe, odnosno da novac za poljoprivrednike dobije neko ko od poljoprivrede zapravo ne živi.

Kenan Karahasanović koji vodi taj registar pri ministarstvu kazao je za Faktor da je u sistemu oko 70.000 registriranih proizvođača u FBiH.

– Čim je gazdinstvo registrirano ono sa svojim brojem klijenta i brojem gazdinstva može se logirati na internetskoj stranici. Prije današnje medijske prezentacije portal je bio aktivan dvadesetak dana i u tom testnom periodu smo zabilježili oko 400 gazdinstava koji su se logirali, neki od njih i desetak puta – naglasio je Karahasanović i dodao da se taj broj iz dana u dan povećava.

Portal je servis za one koji imaju mogućnost i koji žele uštedjeti vrijeme. Oni poljoprivrednici koji nisu dovoljno informatički pismeni ili nemaju pristup internetu nisu obavezni koristiti ga.

– Oni sva svoja prava mogu ostvariti u općinskim službama, kantonalnim ministarstvima poljoprivrede. Ovo je njima jedno olakšanje da ne bi morali “hodati” i opterećivati službenike – kazao je Karahasanović za Faktor.

Naglasio je da je jedna od prednosti to što u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj fazi je aplikacija, da li se ona obrađuje u ministarstvu, je li odobrena ili odbijena, je li isplaćena i slično.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]