Tvrđava Gradina Srebrenik

Političke igre cementiraju krizu u BiH

Novoj koaliciji između SDP-a i Saveza za bolju budućnost najteže će biti provesti rekonstrukciju federalne vlade zbog komplikovanog mehanizma kojeg u takvim slučajevima nameću zakoni i entitetski ustav. Izvjesno je da bi federalna vlada mogla biti rekonstruisana samo pod uslovom da u nju uđu i dva HDZ-a. Politička kriza u BiH više nije novost – zarad ministarskih fotelja i najveći protivnici postaju partneri, a do skoro su jedni druge optuživali za teški kriminal u zemlji.

Tada su se borili za svaki glas ne birajući sredstva, a koalicije među njima nije bilo ni na pomolu. Danas to ne smeta nikome, a čini se da im plan da rekonstruišu sve nivoe vlasti gdje imaju većinu dobro ide. U samo jednom danu u četiri kantona smijenjeni su ministri iz SDA, dojučerašnjeg koalicionog partnera SDP-a. Sudeći prema najavama iz ostalih političkih partija, većih problema neće biti ni kada je riječ o izmjeni vlasti na nivou države. Zapeće, sada je već sigurno, oko Vlade Federacije BiH zbog komplikovanog mehanizma kojeg u takvim slučajevima nameću zakoni i entitetski Ustav. Naime, premijer Federacije BiH nije mandatar i njegova ostavka ne bi značila pad vlade.

Bez obzira na to, mediji su špekulisali da bi sadašnji premijer Nermin Nikšić, inače iz SDP-a, mogao da podnese ostavku kako bi počela rekonstrukcija vlade. Nikšić je to u utorak demantovao. „Znate i sami da je to vrlo komplikovana situacija, i ustavna i zakonska, i da treba puno stvari da se složi da bi do toga došlo. Ono što je meni bitno i što želim svaki put podvući – mi smo i jučer imali sjednicu vlade i sve odluke donijeli smo jednoglasno. Meni je bitno da ministri koji su u vladi, bez obzira šta nas čeka u budućnosti, rade i da dok smo vlada radimo jedinstveno i nastojimo rješavati probleme”, kazao je Nikšić.

Druga mogućnost je da nova parlamentarna većina obezbijedi saglasnost predsjednika i potpredsjednika Federacije za rekonstrukciju vlade. Mogućnost da će sadašnji potpredsjednici Živko Budimir iz HSP-a i Mirsad Kebo iz SDA glasati za ovakvu odluku skoro je nemoguća. Mirsad Kebo već je, doduše ne precizno, izrekao svoj stav o tome.

„Ja sam vrlo jasno rekao da ću postupiti u skladu sa svojim ovlaštenjima, u skladu s interesima građana Federacije, u interesu zakona i zakonitosti i u skladu sa stavovima svoje stranke”, istakao je Kebo. Jedna od mogućnosti je smjena predsjednika i potpredsjednika Federacije, za šta je u oba doma entitetskog parlamenta potrebna dvotrećinska većina. A konačnu riječ daje Ustavni sud Federacije. Bez glasova dva HDZ-a i jednog zastupnika SNSD-a za sada niko nema dvotrećinsku većinu u Parlamentu Federacije.

Kakve će biti posljedice

Glavna i odgovorna urednica magazine Dani Duška Jurišić podsjeća da se HDZ neće zadovoljiti pozicijama koje su do sada zauzimali ministri iz SDA, već će tražiti određene pozicije koje su do sada imali predstavnici HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. „Ja nisam posve sigurna da će te pozicije moći dobiti, odnosno da će u tom kontekstu dobiti većinu u federalnom parlamentu. Možda bi u jednoj drugoj varijanti Lijanovići mogli da predstavljaju jezičak na vagi. U svakom slučaju taj proces će dosta teško ići. Iz ove perspektive teško je vidjeti da će nova federalna vlada imati dovoljan broj glasova u federalnom parlamentu. Naravno, to će se odraziti na političke i ekonomske procese u BiH”, ocjenjuje Jurišić.

Od raspada koalicije SDP i SDA na političkoj sceni BiH je živo. Dogovara se i pregovara – ko će koju ministarsku poziciju zauzeti sada, ko će s kim u koaliciju, kako obezbijediti potrebnu većinu u Parlamentu. Sve će jasnije biti nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u srijedu koji bi trebao da se odredi s kim će praviti dogovor. Hoće li to biti tradicionalni partner SDA ili će to biti Lagumdžijin SDP koji su optuživali da je nakon izbora, praveći koaliciju sa malim partijama oduzeo pravo vlasti strankama za koje su većinski glasali Hrvati?

Dok Dragan Čović, lider HDZ-a, mudro šuti o svemu, u posjetu mu je u utorak otišao predsjednik SDA Sulejman Tihić. „HDZ ima ovu ponudu od SDP-a kad je u pitanju federalna vlada i njihova odluka zavisi od mogućnosti odluka na državnom nivou i od mogućnosti realizacije ponude na federalnom nivou”, kazao je Tihić.

Za sociologa iz Mostara Enesa Ratkušića, bez obzira na mogućnost političke krize, promjena vlasti u Federaciji je neminovnost. „Jer zbog čega bi dva HDZ-a bila u državnoj a ne bi bili u federalnoj vladi? Nema logike. Principijelno gledajući, rekonstrukcija federalne vlade je neupitna, ona mora uslijediti. A kakve će to posljedice izazvati, to je drugo pitanje”, rekao je on.

Politička kriza u BiH više nije vijest, već stanje u kom se zemlja permanentno godinama nalazi. Tako su neki analitičari skloni reći ni da ova nova neće promijeniti ništa, jer kada je riječ o koalicijama, promijenio se samo suvozač – sve ostalo ostaje isto.

(Srebrenik.NETwork/RSE/Autor: Marija Arnautović)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši