Političara izbacuju iz stranke zbog izjave o Hitleru

Švicarska konzervativna Demokratska stranka (BDP) s desnog centra saopćila je da je započela proces protjerivanja jednog od svojih političara koji je napisao u tweetu da nacistički vođa Adolf Hitler “nije mogao biti beskrajno loš”, javili su u četvrtak švicarski mediji.

Thomas Keller (35), koji je svojevremeno bio čelnik mladih stranke u svom lokalnom kantonu Thurgau, izazvao je žestoke reakcije opozicijskih i vlastite stranke zbog takvih izjava.

Spor na Twitteru počeo je tokom online rasprave o policajcu iz južne Švicarske koji je bio promoviran uprkos svom divljenju prem njemačkom diktatoru.

Kellerov tweet kasnije je obrisan, dok se stranka distancirala od njega navodeći da je pozvala na “pokretanje postupka isključenja”.

– Vjerujem da je današnji istorijki stav prema Hitleru prilično jednostran – izjavio je Keller, i naglasio je da ga ne smatra “samo zlim tiraninom i diktatorom”.

Također je kazao da su sve zemlje učestvovale u sukobu u vrijeme kada je Hitler “imao okrvavljene ruke”.

Stranački čelnik Martin Landolt izjavio je visokotiražnim novinama na njemačkom jeziku, Blick, da je zgrožen Kellerovim “gnusnim” izjavama.

U intervjuu za Tages Anzeiger, još jedne novine na njemačkom jeziku, Keller je izjavio kako definitivno nije želio da “glorificira” nacističke vladare Njemačke.

– Očigledno sam protiv rasizma i glorifikacije svega što ima veze sa zloupotrebom vlasti – kazao je.

Govoreći o potezu stranke na njegovom isključenju, Keller izjavio: “Razumijem da su morali reagovati”, istovremeno izražavajući žaljenje zbog svog “politički veoma, veoma opasnog tweeta”, prenosi Xinhua.

The post Političara izbacuju iz stranke zbog izjave o Hitleru appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]