Policajci Turčalo i Hodžić o noći kada su spasili bebu: Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner!

Dok je jučer prilazio kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo u kojem je pronašao tek rođenu bebu, iz grudi mladog policajca Adnana Turčala oteo se dubok uzdah… Trenutak kada je maleno lice izvirilo iz najlonske kese, kako nam je jučer kazao, zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje, kao i bebin nevini pogled koji ga je obasjao kada ju je promrzlu izvadio iz kontejnera.

Uplašeni građanin

Ovaj policajac strepio je hoće li beba preživjeti, ali, srećom, on i kolega Midhat Hodžić stigli su na vrijeme. Kada ju je uzeo u ruke, vidio je da na glavi ima kapicu te da je bila u benkici umotana u peškir. Još pod utiscima zbog onoga što je doživio u novogodišnjoj noći, Turčalo kaže da od silnog uzbuđenja jedva može i pričati.

S kolegom iz Policijske stanice Centar Midhatom Hodžićem patrolirao je kod stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu. Ni slutio nije da će za nekoliko trenutaka doživjeti nešto što će mu možda obilježiti karijeru.

– Zaprimili smo dojavu da iz kontejnera u ulici Koševo dopiru čudni zvukovi. Jedan gospodin tu je naišao i prepao se… Za 40 sekundi našli smo se na licu mjesta. Prošli smo kroz sva moguća crvena svjetla na semaforima… Sreća da smo živi ostali koliko sam brzo vozio. Kolega Midhat i ja izvadili smo baterije i nagnuli se preko kontejnera. Smeće kao smeće… Pogledamo bolje, kad tamo beba! Živa beba, čista, lijepo obučena… Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Nisam mogao vjerovati šta vidim svojim očima. Ne sjećam se više ni šta sam pomislio tada. Samo sam je čvrsto zgrabio da je izvučem iz smetljarnika – priča nam Turčalo.

Desetak sekundi kasnije lice mjesta vrvjelo je od policije, kaže Turčalo. Dvadesetak policajaca, sigurno, pridružilo im se na terenu. Njegov kolega Midhat žuri da uđe u toplo vozilo da ugrije promrzlu bebu.

– Upaljeno grijanje u autu. Držim je na krilu… Ne plače, ne guče, ništa… Obgrlio sam je rukama, a onda sam uzeo dekicu i umotao je da je još više zagrijem. Hitnu smo pozvali, koja je odmah bebu prebacila na Pedijatriju. Kolega Turčalo krenuo je s njima, a ja sam ostao na uviđaju s ostalima – kaže policajac Midhat Hodžić.

Pregled u bolnici

Ljekari na Pedijatriji uvjerili su se da se radi o prekrasnoj, zdravoj djevojčici staroj tek nekoliko dana i zasigurno rođenoj u jednoj od sarajevskih bolnica.

– Bila je tako lijepo obučena. Ali, i dalje nije plakala. Međutim, kada ju je doktorica skinula i okupala, tada je grčevito zaplakala. Mislim da je teška nešto više od tri kilograma. Osjetio sam takvo olakšanje. Nikad nisam doživio nešto ni slično ovome. Ko bi rekao da će mi se 2017. završiti ovako, da živu bebu nađem u kontejneru. Što bi rekao naš narod, njena nafaka… Pronalazak curice obilježio mi je prošlu godinu. Posjetit ćemo je 31. decembra 2018., u novogodišnjoj noći, kada smo je i pronašli. Slavit ćemo taj dan zbog nje. Jedva čekamo da je vidimo kada bude napunila godinu – završava svoju priču Turčalo.

Smještaj u interesu djeteta

Poturković: Preferiramo hranitelje

Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informiranja i komunikacije Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, kaže da će nakon medicinskog tretmana biti urađena procjena gdje će beba biti smještena.

– Kolege iz nadležne općinske službe socijalne zaštite utvrditi će gdje je najbolje u interesu djeteta da ide. Moguća je institucija, ali i hraniteljska porodica, ovisi o procjeni stručnog tima Centra. Generalno, preferiramo hraniteljsku porodicu ako imamo spremnu i zainteresiranu odgovarajuću porodicu, a nakon što stručni tim procjeni da je to interes djeteta u tom trenutku – kaže Poturković.

Utvrditi mentalno zdravlje majke

Poturković kaže da je teško govoriti o tome kakva to majka može na minusima ostaviti novorođenče u kontejner.

– Treba identificirati osobu, utvrditi o kome se radi, kakvo je zdravstveno stanje, posebno mentalno stanje te osobe. Treba utvrditi u kakvim uvjetima ta osoba živi, u kakvom je živjela, kako je proteklo njeno djetinjstvo, mladost te iz kakvog je odnosa beba i s čime se ta osoba suočava. Vrlo je teško generalizirati pa kazati da to su takve osobe – zaključuje Poturković.

Izvor: klix

The post Policajci Turčalo i Hodžić o noći kada su spasili bebu: Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]