X
    Categories: AktuelnoVijesti

FOTO: Poginula dva radnika na kamenolomu d.d. Ingram Srebrenik

Tvrđava Gradina Srebrenik

Sinoć u 23.35 sati na kamenolomu d.d. Ingram u Dubokom Potoku kod Srebrenika smrtno su stradali radnici ove firme Dževad Besić(44) iz naselja Luka kod Srebrenika i Ekrem Kurtić(38) iz Srebrenika, dok je treći radnik Salkan Dedić(49) iz Srebrenika zadobio teške tjelesne povrede. Ova teška nesreća dogodila se na samom početku trece smjene kada se, pod još neutvrđenim okolnostima, prevrnuo utovarivač marke “volvo” težak oko 15 tona. Prema informacijama do koji smo došli na licu mjesta, na putu koji vodi do jednog od radilišta na višim kotama kamenoloma, rukovalac je izgubio kontrolu nad radnom masinom, koja je nakon toga prešla preko zaštitnog nasipa i sletjela niz nasip visok preko 50 metara, te završlila na gomili kamenja u podnožju litice. Na lice mjesta ubrzo je stigla ekipa hitne pomoći Doma zdravlja Srebrenik koja je, na žalost, mogla samo konstatovati da su Ekrem Kurtić, koji je ostao prigniječen ispod teške mašine, i Dževad Besić već mrtvi. Treći radnik Salkan Dedić je, kako se pretpostavlja, odmah na vrhu litice iskočio ili slučajno ispao iz mašsine koja se nekontrolisano kretala niz nasip, što mu je najvjerovatnije spasilo život. Na vrhu nasipa pronašle su ga radne kolege koje su pozvale policiju i hitnu službu Doma zdravlja Srebrenik. Nakon ukazane prve pomoći u srebreničkom domu zdravlja hitno je, sanitetskim vozilom prevezen u UKC Tuzla, čiji su ljekari konstatovali teške tjelesne povrede. Kako saznajemo u Službi za odnose s javnošću UKC-a Tuzla, Dedić je zadobio povrede glave, ruke i karlice. Smješten je na Odjel hirurgije UKC-a Tuzla i nakon poduzetih intenzivnih mjera liječenja, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i za sada nije životno ugrozžen.

Kantonalni tužilac i policija preduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti pod kojima se dogodila ova nesreća. Nakon dokumentovanja slučaja, tužilaštvo će angažovati vještaka mašinske struke kako bi se ispitala ispravnost radne mašine u momentu nesreće.

View Comments (2)

  • Kao komandir Profesionalne vatrogasne jedinice,direktno sam učestvovao u izvlačenju unesrećenih sa mojom Profesionalnom vatrogasnom jediniciom.Situacija stravična.Žao mi je ti čestitih poštenih,radni ljudi,neka im je laka crna zemlja,njihovoj porodici moje saučešće.