Tvrđava Gradina Srebrenik

Pala Vlada TK, konačna odluka u rukama Ustavnog suda

Zastupnici nove parlamentarne većine izglasali su smjenu Vlade Tuzlanskog kantona na vanrednom zasjedanju Skupštine TK koje je počelo jutros u 10 sati, ali će konačnu riječ o smjenu izvršne vlasti u najmnogoljudnijem kantonu FBiH imati Ustavni sud FBiH.

 

Pala Vlada TK, konačna odluka u rukama Ustavnog suda
Naime, Klub Hrvata je zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a za takvu odluku glasala su dva zastupnika iz SDP-a Ivo Divković i Zlatko Šimić, dok je protiv bio zastupnik HDZ-a BiH Mijo Krešić.

Inače, za smjenu Vlade TK glasala su 22 zastupnika i to iz SDA, Stranke za BiH, NS Radom za boljitak, BPS-a, HDZ-a BiH i četiri nezavisna zastupnika, dok je protiv bilo 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBB-a.

Najviše polemike na današnjem desetosatnom zasjedanju izazvalo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Zastupnici iz nove parlamentarne većine su smatrali kako SDP zloupotrebljava takvo ustavno pravo, dok su iz SDP-a navodili kako je zaštita vitalnog nacionalnog interesa ustavna kategorija i da o tome nema polemike.

Posjetimo kako je nova parlamentarna većina pokrenula i inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Skupštine TK Slađana Ilića, izbor potpredsjednika Skupštine i izmjenu poslovnika o radu.

(Klix.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši