X
    Categories: Vijesti

Otvorena izložba likovnog umjetnika Ćazima Sarajlića / Građani digli glas zbog zanemarivanja ovog umjetnika i Galerije portreta od strane GRADSKIH VLASTI

Večeras je u organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanja kulturne baštine iz Tuzle u Galeriji Mandžić upriličena izložba slika nedavno preminulog umjetnika, istoričara umjetnosti i esejiste Ćazima Sarajlića. Za Kameleon su ovom prilikom govorili bivši načalnik Tuzle Selim Bešlagić, vlasnik galerije Enver Mandžić te brat preminulog umjetnika Dževdet Sarajlić.

“Ćazim Sarajlić je umro. To je nepobitna činjenica. Gradske vlasti  i Međunarodna galerija portreta za koju je Ćazim dao sav svoj život se nisu oprostile od njega na adekvatan način obzirom da nisu organizovali komemoraciju. Dogodila se šutnja. Ova izložba je svojevrsna komemoracija ovome velikom umjetniku. Žalosna činjenica je da je uz Ćazima Sarajlića umrla i Međunarodna galerija portreta jer su gradske vlasti donijele odluku da istu svrstaju i izjednače kao centar za kulturu u Gornjoj Tuzli, Husinu i Lipnici. Obzirom da Galerija ima potrebu da uposli 11 radnika, a za to navodno nema sredstava, gradske vlasti su se odlučile na takav potez. Iz tih razloga grupa građana je napisala jedno pismo s ciljem da se Galeriji vrati ono mjesto koje joj pripada. To pismo nijedan medij nije prenio. Nadam se da će ova izložba otvoriti jedno važno pitanje koje će se postaviti gradskim vlastima jer nije moguće da danas postoje samo one kulturne institucije koje se tek stvore, a one stare padnu u zaborav”, istakao je Selim Bešlagić.
“Ova izožba je posvećena smrti moga brata. O tome je jako teško govoriti obzirom da je on svoj život dao za Galeriju, likovnu umjetnost i kulturu. Oni koji vode ovaj grad uopće ne cijene taj doprinos”, rekao je brat preminulog umjetnika, Dževdet Sarajlić.“Izložba koja je priređena predstavlja prikaz onoga što je Ćazim Sarajlić radio. Naša ideja je bila da pokažemo glavne značajke njegovog likovnog stvaralaštva – portret, enterijer, grupni portreti. Večerašnja izložba je namjenska i ima za cilj da se prikaže Ćazim Sarajlić kao likovni umjetnik te da mu se na taj način oda sva počast koju je zaslužio”, dodao je na kraju Enver Mandžić, vlasnik Galerije Mandžić u kojoj je izložba održana.

 

The post Otvorena izložba likovnog umjetnika Ćazima Sarajlića / Građani digli glas zbog zanemarivanja ovog umjetnika i Galerije portreta od strane GRADSKIH VLASTI appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico