Otkriveno ko je na srbijansku ambasadu zalijepio plakat ‘Četnici kostobacani’: Nije prvi put da prijeti institucijama BiH!

Plakat zalijepljen na ulazu Ambasade Republike Srbije u Sarajevu, na kojem je nacrtana mrtvačka glava sa natpisom “Četnici kostobacani”, izazvao je žestoke reakcije zvaničnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), ali i pojedinih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Plakat je zalijepljen 15. februara u popodnevnim satima, a incident je ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević ocijenio kao “pokazatelj raspoloženja jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose”.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da plakat “nije samo poruka za Srbiju, već i za Srbe koji žive u RS-u i BiH” – piše Faktor.ba.

Najdalje je otišao predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji je plakat nazvao “najvećom provokacijom upućenom Srbima od završetka rata do danas”.

– Ova provokacija bez presedana samo je još jedan dokaz da RS nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH ukoliko želimo da izbjegnemo uvrede, provokacije i da živimo bez problema – kazao je Dodik.

Oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo, a u saopćenju u kojem najoštrije osuđuju ovaj čin navode kako su Sarajlije i u “najtežim danima ratne opsade i stradanja grada zadržali dostojanstvo i pluralni svjetonazor”.

– Sarajlije ni tada nisu dozvolile da budu zaslijepljene revanšizmom i radikalizmom te to zasigurno neće dozvoliti ni danas – saopćio je SDP.

Istragu o navedenom slučaju je preuzeo MUP Kantona Sarajevo, a prema saznanjima Faktora, autor plakata je već identificiran.

Radi se o, kako saznaje Faktor, Dariju Lozančiću, koji je od ranije poznat policijskim agencijama zbog prijetnji upućenih institucijama BiH.

Ostatak pojedinosti čitajte u tekstu OVDJE

 

The post Otkriveno ko je na srbijansku ambasadu zalijepio plakat ‘Četnici kostobacani’: Nije prvi put da prijeti institucijama BiH! appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]