Srebrenik.NET / Aktuelno / Održana predstava Ćorkan

Održana predstava Ćorkan

U Kino sali Doma kulture u Srebreniku u utorak je premijerno izvedena monodrama „Ćorkan“.  Riječ je o autorskom projektu glumca Harisa Burine rađenom prema motivima pripovjetke Ive Andrića „Ćorkan i Švabica“.

Ideju o postavljanju monodrame na tekst Andrićevog Ćorkana, kao paradigme bosanskog čovjeka, Burina ima već dugi niz godina. Prije osam godina glumac je napisao nekoliko adaptacija da bi na kraju uradio i konačnu verziju. Prema riječima autora monodrama „Ćorkan“ govori o svakodnevnom životu, o odnosu Bosne koju utjelovljuje lik Ćorkan i nedostižne nam Evropske Unije koju utjelovljuje Švabica.

Muziku za ovu predstavu su pisali Sejo Sexon i Rene Aubry, dok je Haris Burina zadužen za režiju, adaptaciju, izbor kostima, scenografiju i izvedbu predstave.

Da bi bolje spoznao život Ćorkana, glumac Haris Burina je, kako sam kaže, svojevremeno obilazio i pećine u okolini Višegrada, u kojima je, prema Andrićevom pisanju, Ćorkan spavao.  Publici se posebno dojmila ova predstava pa je u srijedu izvedena  za srebreničke srednjoškolce.

(dosije.ba)

Ostavi komentar