Tvrđava Gradina Srebrenik

Održan sastanak ključnih sudionika implemetacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić sa svojim suradnicima, primila je danas u radni posjet ključne predstavnike u implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. Sastanku su nazočili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Ekonomskog socijalnog vijeća FBiH  i  Ekopaka, odnosno ovlaštenog operatera sustava upravljanja ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.

Razlog današnjeg susreta bio je razmjena relevantnih informacija zbog što bolje uspostave mehanizma za poboljšanje implemetacije samoga Pravilnika.

Pravilnik je podsjećamo stupio na snagu u siječnju 2012.godine, od kada teku obveze za sve gospodarske subjekte, koji ambalažu ili proizvode ili stavljaju na teritorij Federacije BiH, da se uključe u sustav preko ovlaštenih operatera sustava, ili uplačivanjem naknada za ambalažu u Fond za zaštitu okoliša FBiH.

 Pravilnik o amb.i amb.otpadu-sastanak 2013

Tijekom sastanka predstavnici Ekopaka prezentirali su i preliminarne rezultate  i postignuća u 2012.g., kao i obveznike i količine ambalaže za koju je ugovorom preuzeta obveza upravljanja u 2012.g, a finalno izvješće očekuje se da će biti dostavljeno u skladu sa rokom za podnošenje izvješća definiranim članom 21., Pravilnika, do 31.3.2013.g.

Obveze koju imaju proizvođači ambalaže, uvoznici,punitelji, distributeri, i krajnji snabdjevači se ne mogu izbjeći, već se odgodom stupanja u sustav samo akomuliraju.

Gospodarski subjekti koji u 2012.g. nisu potpislal ugovor sa ovlaštenim operaterom sustava su u obvezi izvješća o količinama ambalaže dostaviti Fondu, a oni gospodarski subjekti koji nisu u sustavu, niti preko ovlaštenog operatera sustava, niti su izvješće dostaviti Fondu, bit će predmetom aktivnosti nadležnih inspekcijskih tijela.

Tijekom sastanka donešeni su i zaključci i o drugim mjerama koje će biti poduzete kako bi se u 2013.g. intezivirala primjena Pravilnika, te osigurali uvijeti za razvoj sustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BIH, po uzoru na najefikasnije sustave zemalja Europe.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši