Određen pritvor za Igora Nišandžića (41) iz Srebrenika

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Igora Nišandžića (41),  nastanjen u Srebreniku, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Nišandžić u periodu od 2010. do juna 2017. godine kao referent za osiguranje u jednom osiguravajućem društvu iskorištavao  položaj i ovlašćenja koja je imao i većem broju osoba pribavio korist omogućivši im registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije  izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja  o obavljanju registrovane djelatnosti prijevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Gradu Tuzla i  što je jedan od uslova  za registraciju teretnih vozila,  iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala.

Također, osumnjičen je i da je u proceduri registracije vozila prilagao krivotvorene uplatnice  različitih banaka iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika,  nikada nije uplaćen na račune javnih fondova i javnih institucija na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila, odnosno na taj način je sebi pribavio veću imovinsku korist.

Nišandžić je osumnjičen i da je tokom registracije  teretnih vozila unosio lažne podatke o vozilima u  polise o obaveznom osiguranju.

U dosadašnjem dijelu istrage je utvrđeno da je Nišandžić u ovom periodu  registrovao najmanje 50 teretnih vozila upotrebljavajući lažna uvjerenja nadležne gradske službe kojima se dokazuje  registrovana djelatnost. Također,  izrađujući i upotrebljavajući lažne uplatnice i  krivotvorene polise osiguranja je  sebi pribavio korist u iznosu od najmanje 65.000 KM a različite fondove, javne institucije i osiguranje u kojem je radio je  oštetio u većem iznosu.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu ovog Tužilaštva, pripadnici MUP-a TK su 3. oktobra 2017. godine obavili pretrese privatnih i radnih prostorija koje je koristio osumnjičeni,  prilikom čega su pronašli određene predmete koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela. Osumnjičeni je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Istraga u ovom predmetu je u toku, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

 

The post Određen pritvor za Igora Nišandžića (41) iz Srebrenika appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …